Ste bili v Italiji in na meniju lokalne restavracije nikakor niste našli špagetov z bolonjsko omako? Nič nenavadnega, saj takšne jedi v Italiji ni. Ragù alla Bolognese je druga zgodba. Mesni ragu namreč v Bologni tradicionalno postrežejo s tagliatelami, tortelini ali njoki, uporabijo ga tudi pri pripravi lazanje. Nikoli pa takšne omake ne bodo postregli s špageti. Katerih "italijanskih" jedi še ne boste našli v Italiji?
Pica “Pepperoni”
Pica Pepperoni je najljubša “italijanska” pica Američanov, kjer jo jedo z dodatkom pikantne salame. A če boste pico s takšnim imenom naročili v Italiji in na njej pričakovali mesnine, boste razočarani. Dobili boste namreč pico s papriko. Če želite na njej pikantno salamo, naročite pico “salame piccante”, piše punkufer.hr.
Omaka Alfredo
Omaka Alfredo je priljubljena omaka za testenine, vendar ne izvira iz Italije. Legenda pravi, da je Italijan v začetku 20. stoletja v ZDA pripravil podobno omako z maslom in žajbljem. Toda z leti se je recept spreminjal, med sestavinami pa se je pojavila smetana. V Ameriki je priljubljena tudi različica s piščancem, Italijani pa je običajno ne kombinirajo s testeninami — razen če raguju dodajo drobovino.
“Karbonara” s smetano
Italijani smetane v karbonari ne dopuščajo, zato raje molčite, kot pa da bi naročili kaj takega. Prava karbonara svojo kremasto strukturo dolguje jajcu ali pa zgolj rumenjaku. Poleg tega vsebuje tudi posušene svinjske ličnice (guanciale), v omako pa lahko dodamo tudi panceto.
Kruh s česnom
Če ste mislili, da je kruh s česnom italijanski – ni. Italijani s česnom namažejo samo kruh za bruskete, nikoli pa jih ne boste videli mešati masla in česna, s čimer bi mazali navaden kruh.
Špageti z mesnimi kroglicami
Špagete z mesnimi kroglicami so najverjetneje pripravljali italijanski priseljenci v ZDA, a v pristnih italijanskih restavracijah takšnega mesa in testenin hkrati na krožniku ne boste našli. Polpete ali pa mesne kroglice postrežejo s krompirjem ali zelenjavo.
Italijanski preliv
“Italijanski preliv” je solatni preliv, ki ga imajo predvsem radi Britanci in Američani. Vsebuje koruzni sirup in papriko, v čemer pa ni prav nič italijanskega. Italijani namreč svoje solate začinijo z oljčnim oljem in balzamičnim ali pa vinskim kisom.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje