To živilo pozimi jejte v velikih količinah: bolj je zdravo, kot ste mislili

Magazin 10. Nov 202418:52 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Sladki krompir ali batata, kot mu tudi pravijo, je prava prehranska bomba. Bogat je z vitamini, minerali, antioksidanti in vlakninami, ki ugodno delujejo na človeški organizem. Še več: v določenih primerih je celo boljši od navadnega krompirja.

Ime sladkega krompirja izvira iz angleško govorečih držav (sweet potato), v resnici pa z navadnim krompirjem ni v sorodu. Ima številne prednosti za zdravje — v določenih primerih celo premaga navadni krompir — mnogi nutricionisti pa ga označujejo kot pomembno živilo, ki ga je še posebej priporočljivo jesti pozimi.

Vsebuje namreč veliko mineralov, vitaminov, ogljikovih hidratov ter antioksidantov.

Kot piše na spletni strani Nacionalnega portala o hrani in prehrani, sestava sladkega krompirja spominja na navadni krompir, z izjemo visoke vsebnosti vitamina A oziroma beta-karotenov, ki dajejo gomoljem značilno oranžno barvo. Še več: sladki krompir v 100 gramih vsebuje kar približno 50 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina A, ki je pomemben za vid, zdravje kože in sluznic ter delovanje imunskega sistema.

V primerjavi z navadnim krompirjem vsebuje tudi več vitamina C, vlaknin ter sladkorjev in nekoliko manj bakra. Več podrobnosti najdete v grafiki spodaj.

Razlika med navadnim in sladkim krompirjem
Foto: Prehrana.si

Sladki krompir ima še eno prednost: ima nižji glikemični indeks. Slednji pove, kako hitro se neko ogljikohidratno živilo v telesu razgradi in povzroči porast glukoze v krvi, piše na strani Nacionalnega portala o hrani in prehrani. Pri tem je treba poudariti, da lahko na glikemični indeks zelo vpliva način priprave in dodajanje maščob. Na primer: glikemična indeksa pečenega sladkega in navadnega krompirja sta si zelo podobna.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje