Recept: torta z jagodami, mandlji in kremo, ki diši po vanilji

Magazin 22. Jun 202104:00 > 11:26 0 komentarjev
Jagodna torta
PROFIMEDIA

Sezona jagod je tu. Dokler še lahko kupimo sveže, lahko iz njih pripravimo zelo okusno torto po receptu, ki je spodaj.

Biskvit:

– trije beljaki
– ščepec soli
– 15 g sladkorja
– 100 g mletih mandljev
– 100 g sladkorja v prahu
– tri jajca
– 30 g gladke moke
– 30 g stopljenega masla 

Krema:

– 300 ml polnomastnega mleka
– 10 g vaniljevega sladkorja
– 50 g sladkorja
– trije rumenjaki

Za dekoracijo potrebujete sladko smetano in vaniljev sladkor.

Priprava:

Pečico segrejte na 180 °C. Mali model za torto premera 20 cm obložite s papirjem za peko. V posodi z električnim mešalnikom stepajte beljak in ščepec soli, dokler ne dobite penaste zmesi. Dodajte sladkor in nadaljujte stepanje, dokler sneg ne postane čvrst. Posodo pokrijte s prozorno folijo in pustite stati.

V drugi posodi zmešajte mlete mandlje in sladkor v prahu ter dodajte jajca. Z mešalnikom mešajte 3 do 4 minute, dokler se volumen ne podvoji. Vmešajte moko in potem z lopatko počasi dodajajte beljake.

Rahlo jih vmešajte z lopatko, da bi ohranili čim več zraka. Na koncu dodajte stopljeno maslo, ki ga boste dodajali počasi po robovih posode. Premešajte in vse vlijte v pripravljen model za torto.

Torto pecite v pečici, segreti na 180 °C 35–40 minut, dokler ne dobi zlate barve. Z zobotrebcem preverite, ali je pečena. Pustite, da se ohladi.

Za kremo zmešajte mleko in vaniljev sladkor v posodi z debelejšim dnom. Segrevajte na zmernem ognju, dokler ne zavre, in umaknite s štedilnika.

V majhni posodi zmešajte rumenjake, sladkor, sol in eno do dve žlici jedilnega škroba. Dodajte tudi 4 do 5 žlic toplega mleka.

Zmes dodajte v toplo mleko in močno mešajte z metlico za stepanje na zmernem ognju, dokler se ne začne gostiti. Previdno mešajte, da se krema ne segreje preveč in da ne bi nastale grudice. Ko se krema zgošča, jo umaknite s štedilnika, vlijte v drugo posodo in pokrijte s prozorno folijo. Pustite, da se ohladi na sobni temperaturi.

Maslo sobne temperature stepajte z mešalnikom, dokler ne dobite penaste zmesi. Dodajte jo hladni kremi in mešajte z mešalnikom na srednji hitrosti, dokler krema ne postane gladka. Hladen biskvit prerežite na tri enake dele.

Prvi del položite na krožnik za serviranje. Nanj namažite polovico kreme in na njo položite nasekljane jagode. Na jagode dodajte še malo kreme. Nato položite drugi biskvit in ponovite postopek.

Dodajte še tretji del biskvita. Torto dajte v hladilnik za najmanj 30 minut, da se krema dobro strdi.

Sladko smetano zmešajte z vaniljevim sladkorjem in z električnim mešalnikom stepite v čvrst sneg. Premažite ohlajeno torto.

Na koncu torto okrasite s celimi ali nasekljanimi jagodami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!