Oglaševanje

Tri stvari, ki jih profesionalni kuharji nikoli ne počnejo

author
N1
03. sep 2025. 10:31
chef, paradiznik, testenine, posoda, olje, sol
Profimedia

Znana kuharica Carle Hall je pred kratkim razkrila tri stvari, ki jih profesionalni kuharji nikoli ne počnejo, a so običajna praksa v domačih kuhinjah, piše Food & Wine.

Oglaševanje

Avtorica številnih kuharskih knjig in znana kuharica Carle Hall je za revijo Food & Wine pojasnila, katerih splošno razširjenih kuharskih navad bi se morali vsi ljubitelji dobre hrane otresti.

Seveda je od vas odvisno, kako boste kuhali v svojem domu, vendar bi njeni nasveti lahko spremenili vaš pristop k pripravi priljubljenih jedi in vam dali boljši vpogled v metode kulinaričnih profesionalcev.

Oglaševanje

V vodo za testenine ne dodajajte olja

Čeprav se zdi dodajanje olja v vodo za kuhanje testenin logično, da se špageti ne bi sprijeli, pa to lahko povzroči povsem drugo težavo. Oljna plast na testeninah namreč preprečuje, da bi se omaka pravilno vpila, kar je ključni korak pri pripravi jedi restavracijske kakovosti.

Obstajajo boljši načini za preprečevanje prijemanja: uporabite velik lonec z veliko vode, dodajte veliko soli, testenine premešajte takoj, ko jih daste vanj in občasno med kuhanjem. Najpomembnejše pa je, da jih ne prekuhate, saj se bodo potem zagotovo prijele in postale lepljive.

Testenine
Foto: PROFIMEDIA

Testenin pred kuhanjem ne lomite

Lomljenje špagetov ali drugih dolgih vrst testenin, da se prilegajo loncu, je običajna praksa. "Tudi sama sem v otroštvu jedla take testenine, a nikar jih ne lomite," svetuje Hall. Za mnoge Italijane je to znak nespoštovanja do hrane, vendar obstajajo tudi praktični razlogi.

Oglaševanje

Cele špagete boste lažje navili okoli vilic, prav tako bodo bistveno bolje vpili omako. Ne skrbite, če testenine ne gredo takoj v lonec – počakajte nekaj sekund, da se potopljeni del zmehča, nato pa preostanek nežno potisnite noter.

kuhanje testenin
Profimedia

Piščanca ne umivajte

Mnogi ljudje doma surovega piščanca splahnejo pod vodo, vendar Hall pojasnjuje, zakaj se temu profesionalci izogibajo. "Tako piščancu dodaš vlago. Te vlage pa ne boš nikoli odstranil, še posebej, če piščanca cvreš," pravi. Za hrustljavo kožo je odvečna vlaga sovražnik, ne glede na to, ali piščanca cvreš ali pečeš.

Oglaševanje

Poleg tega ameriško ministrstvo za zdravje (USDA) opozarja, da lahko pranje perutnine povzroči navzkrižno kontaminacijo in širjenje bakterij v kuhinji.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih