Trije mlečni izdelki, ki jih tudi Slovenci obožujemo, naj bi bili škodljivi za zdravje.
Čeprav mnogi zdravniki pravijo, da redno uživanje fermentiranih mlečnih izdelkov, ki vsebujejo probiotike, blagodejno vpliva na črevesno floro in spodbuja prebavo, so se nekateri izdelki znašli na seznamu stvari, ki vam lahko tudi škodijo.
Po besedah ruske dietetičarke Darie Rusakove so zdravju škodljivi naslednji mlečni izdelki.
Jogurti z dodatki
Jogurti z raznimi dodatki niso ‘naravni izdelki’, saj vsebujejo veliko več ogljikovih hidratov kot katerikoli drugi fermentirani mlečni izdelek. Zaradi nenaravnih dodatkov in večjih količin sladkorja, ki vpliva na absorpcijo kalcija, spadajo bolj med sladkarije kot med mlečne izdelke, piše portal Krstarica.
Mlečni izdelki brez maščobe
Čeprav jih večina uživa, saj menijo, da vsebujejo manj kalorij in da so zaradi tega bolj zdravi, velja ravno nasprotno. Po besedah Rusakove ti mlečni produkti vsebujejo škrob, saj z njim dosežejo zahtevano konsistenco, ki je kalorična tako kot ogljikovi hidrati. Težava je še, da izdelki brez maščob ne nasitijo, ampak spodbudijo apetit.
Kisla smetana
Kisla smetana z vsebnostjo maščobe med 25 in 30 odstotki je ena najtežjih prebavljivih živil. Slabo naj bi vplivala na delovanje trebušne slinavke in jeter. A ruska dietetičarka poudarja, da to ne pomeni, da se moramo kisli smetani popolnoma odpovedati. V izogib težav s prebavo in morebitnemu nastanku bolezni, je dovolj, da uživate tisto z nižjo vsebnostjo maščob – med 10 in 15 odstotki.
Po pisanju portala ti izdelki lahko škodijo črevesni flori, za povrh še ‘neopazno’ povečujejo telesno težo.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!