Oglaševanje

Trije mlečni izdelki, ki uničujejo črevesno floro in povečujejo telesno težo

author
N1
12. jun 2025. 19:38
jogurt
Foto: PROFIMEDIA

Trije mlečni izdelki, ki jih tudi Slovenci obožujemo, naj bi bili škodljivi za zdravje.

Oglaševanje

Čeprav velja splošno prepričanje, da fermentirani mlečni izdelki, bogati s probiotiki, blagodejno vplivajo na prebavo in zdravje črevesja, nekateri izdelki s polic supermarketov niso tako nedolžni, kot se zdijo.

Po opozorilih dietetičarke Darie Rusakove lahko določeni mlečni izdelki zdravju celo škodujejo – še posebej, če jih uživamo redno.

Oglaševanje

Jogurti z dodatki – sladica, ne zdrav izdelek

Jogurti z okusom, dodanimi kosi sadja, čokolade ali žitaric pogosto vsebujejo bistveno več ogljikovih hidratov kot običajni fermentirani mlečni izdelki. Po besedah Rusakove zaradi visoke vsebnosti sladkorjev in umetnih dodatkov ti izdelki ne sodijo več med zdrave mlečne proizvode, ampak prej med sladkarije. Sladkor lahko negativno vpliva tudi na absorpcijo kalcija – ključnega minerala za zdravje kosti, piše portal Krstarica.

Mlečni izdelki brez maščobe – past za tiste, ki pazijo na kalorije

Veliko ljudi se odloča za izdelke z oznako "brez maščobe", ker menijo, da so manj kalorični in zato bolj zdravi. A Rusakova opozarja: resnica je pogosto ravno nasprotna. Da bi dosegli želeno teksturo, proizvajalci takšnim izdelkom dodajajo škrob in druge ogljikove hidrate, ki so lahko kalorično povsem primerljivi z maščobami. Poleg tega izdelki brez maščobe pogosto ne nasitijo – nasprotno, lahko celo spodbudijo apetit.

Oglaševanje

Kisla smetana – pozor pri vsebnosti maščobe

Kisla smetana z visoko vsebnostjo maščobe (25–30 odstotkov) spada med težje prebavljive izdelke. Prekomerno uživanje lahko obremeni trebušno slinavko in jetra. Strokovnjakinja zato priporoča zmernost in svetuje, da raje izberete raje različice z nižjo vsebnostjo maščob, med 10 in 15 odstotki.

Čeprav mlečni izdelki lahko pomembno prispevajo k zdravju prebavnega sistema, ni vsak jogurt ali sir enako kakovosten. Izdelki, polni sladkorja, škroba in umetnih dodatkov, lahko po tihem prispevajo k povečanju telesne teže in porušenemu ravnovesju črevesne flore. Ključno je, da beremo deklaracije in se odločamo za čim bolj naravne in polnovredne različice, še piše Krstarica.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih