Za prave ljubitelje noči čarovnic ni slabšega, da v rezljanje buče vložijo ves svoj trud in domišljijo, nato pa ta glavna zvezdnica najbolj strašne noči v letu že čez nekaj dni začne gniti. Zato smo zbrali nasvete, kako lahko buči življenjsko dobo podaljšate.
Skrbno ste izbrali motiv za svojo bučo, jo izdolbli in natančno izrezljali.
In čeprav končni izdelek na noč čarovnic izgleda popolno, pa pogled na Jack-o’-lantern, kot izrezljano bučo poimenujejo v ZDA, že po nekaj dneh ni več tako lep. Prav kmalu se namreč zaradi zunanjih vplivov na vašem pragu sesede sama vase.
Britanski Independent je zbral nekaj nasvetov ene vodilnih britanskih služb za dostavo cvetja Eflorist in portala Better Homes and Gardens, kako buči podaljšati življenjsko dobo.
Bučo poškropite s kisom
Po besedah strokovnjakov podjetja Eflorist je ključno že, kakšno bučo izberete. “Prepričajte se, da nima nobenih prask ali očitnih pomanjkljivosti. Če jih ima, verjetno ne bo dolgo zdržala,” pravijo. Poleg tega buča ne sme biti premehka. Teksturo buče lahko preverite tako, da jo obrnete na glavo in pritisnete na dno. Če se dno vsaj malo ugrezne, je buča premehka. Dno mora biti namreč čvrsto.
Independent piše, da lahko izrezljano bučo, da bi jih podaljšali obstojnost, potopite v vodo, zmešano z nekaj kisa. Če želite, lahko bučo s takšno mešanico tudi le dobro poškropite. Kis namreč deluje kot naravni konzervans, zaradi vsebnosti ocetne kisline pa ima protiglivične in antibakterijske lastnosti. Na tak način boste zavrli rast plesni, bakterij in drugih mikroorganizmov, ki pospešujejo gnitje.
Z eteričnimi olji v boj proti žuželkam
Strokovnjaki iz podjetja Eflorist pravijo, da podobno kot človeška koža tudi povrhnjica buče deluje kot zaščitni sloj, zato se takoj, ko zarežete vanjo, pospeši razkroj. To pa privabi muhe in druge žuželke. To lahko preprečite tako, da raztopini kisa dodate eterično olje poprove mete ali limone in bučo vsak dan poškropite.
Ko rezljate bučo, se zgodi oksidacija. Zato je priporočljivo, da vse izrezane odprtine (torej oči, nos, usta) namažete z vazelinom ali kokosovim oljem. Slednja bosta delovala kot pregrado, bučo pa bosta zaščitila pred izsušitvijo.
Poiščite suho in senčno mesto
Na življenjsko dobo buče vpliva tudi sama lokacija, kamor jo boste postavili. Dež in direktno sonce bosta gnitje buče pospešila, zato raje izberite čim bolj suho in senčno lokacijo. Odlična mesta so na primer okenske police in pokrite verande.
Iznajdljiv trik, kako enostavno izdolbsti bučo
Pri dolbenju buč z rokami bodo gotovo najbolj uživali otroci. Packarija, ki nastane ob odstranjevanju bučnega mesa, jim je namreč pisana na kožo. Medtem številni odrasli nad tem niso najbolj navdušeni.
Načinov, kako se izogniti umazaniji za nohti je več. Uporabite lahko gumijaste rokavice ali pa večjo žlico oziroma zajemalko, s katero boste notranjost buče brez težav izdolbli. V zadnjih letih pa so navdušenci nad nočjo čarovnic postali vse bolj iznajdljivi. Bučno meso lahko še bolj enostavno odstranite tako, da v bučo vstavite kuhinjski mešalnik in z njim postrgate vsebino.
Pri tem ne pozabite posušiti in shraniti semen, da boste svojo bučo — če seveda imate vrt — prihodnje leto posadili. Če je buča jedilna, pa lahko semena uporabite tudi kot odličen prigrizek. Rahlo jih posolite, zmešajte z malo stopljenega masla ali olja in specite v pečici.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!