Uživate dovolj vitamina D? Skriva se tudi v teh živilih

Magazin 08. Nov 202214:45
smuti
Profimedia

Ko se dan začne krajšati, hitro pomislimo na količine vitamina D, ki so v tem delu leta lahko precej manjše. Založite se s pravimi živili.

Preden se odpravite v lekarno po prehranska dopolnila, poskušajte svojo prehrano spremeniti tako, da bo telo dobilo vse hranljive snovi, ki jih potrebuje. Če boste uravnovesili obroke, boste pomagali telesu pravilno delovati, kar pomeni, da se bo lažje borilo z virusi in bakterijami, ki vas obkrožajo v tem času.

Kaj je torej dobro vključiti v prehrano?

Jajca

Če se vam ne ljubi porabiti tistih nekaj minut za pripravo, si boste premislili. Jajca niso le dober vir beljakovin, ampak tudi vitamina D. Ta lahko okrepi imunski sistem in skrbi za zdrave mišice ter kosti. Pri nakupu upoštevajte, da vitamin D vsebujejo le jajca kokoši, ki so bile krmljene s hrano, ki je prav tako vsebovala ta vitamin. Jajca za zajtrk so torej odlična izbira.

Gobe

Prvi dve živili lahko pravzaprav povežete in ustvarite slastno jed, na primer jajca z lisičkami ali jurčki. Tako bo vaše telo dobro preskrbljeno z vitaminom D, pa tudi z antioksidanti in minerali,  ki skrbijo za dobro delovanje vseh funkcij v telesu. Gobe lahko dodate v enolončnice, rižote in omake, zato so obroki precej raznoliki. Vaša kosila ne bodo enolična.

Ovseni kosmiči

Iz ovsenih kosmičev lahko naredite slastne zajtrke, sladice in peciva, zato receptov ne bo zmanjkalo. Sicer ovseni kosmiči vsebujejo manj vitamina D kot preostala našteta živila, vendar jih je vredno dodati na seznam. Mi smo jih vključili, ker si jih lahko privoščite pogosto, morda celo vsak dan.

Dobra stran je, da so lahko zajtrki vedno malce drugačni, saj imate veliko izbiro posipov in dodatkov. Preizkusite oreščke, različno sadje, med, kakav v prahu … Ovsenih kosmičev se ne boste naveličali.

Losos

Losos je dober vir maščobnih kislin omega 3 in beljakovin pa tudi vitamina D. Bolje je, da ga kupite v kateri od ribogojnic ali nekje, kjer lahko izveste poreklo. Ne skrbite, pripravo lososa boste hitro usvojili, saj je dovolj že, če ga popečete na ponvi po nekaj minut na vsaki strani. Dodajte prilogo in obrok je pripravljen precej hitro. V splošnem pa se trudite imeti ribe na jedilniku vsaj enkrat tedensko.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.