Študent medicine se je odločil, da bo en mesec užival samo jajca, na dan jih je pojedel 24, skupaj 720. Predvsem ga je zanimalo, kaj se bo zgodilo s holesterolom v njegovem telesu.
Študent medicine na Harvardu Nick Norwitz je v enem mesecu pojedel 720 jajc, zanimalo ga je, kaj se bo zgodilo z njegovo ravnjo holesterola.
Kaj je holesterol?
Gre za voskasto maščobno snov, ki jo najdemo v vseh telesnih celicah. Ob omembi holesterola običajno pomislimo na aterosklerozo, zožene arterije, srčni infarkt in druga srčno-žilna obolenja. V resnici pa holesterol ni le škodljiv, temveč je nujno potrebna sestavina našega telesa. A težave lahko nastanejo, kadar ga je preveč. Glede na tip lipoproteinov se holesterol deli na dve vrsti: na “slabega” in “dobrega”. Holesterol LDL velja za škodljivega, saj se lahko začne kopičiti v žilni steni in jo s tem oži. Ta škodljivi proces lahko vodi do nekaterih bolezenskih tveganj.
Ker naj bi jajca vsebovala veliko holesterola, se je Norwitz odločil, da bo dokazal ravno nasprotno. V enem mesecu, ko je pojedel 24 jajc na dan, se je njegova raven lipoproteinov nizke gostote (LDL) ali “slabega” holesterola znižala za 18 odstotkov, piše New York Post.
“Predvideval sem, da če v enem mesecu pojem 720 jajc, kar je 133.200 miligramov holesterola, to ne bi povečalo mojega holesterola. Z drugimi besedami, moja raven holesterola LDL se ne bo povečala,” je dejal v posnetku, objavljenem na YouTubu. “In res se ni, niti malo. Čeprav se je moj vnos holesterola povečal za več kot petkrat, se je raven slabega dejansko znižala. Zgodilo se je ravno nasprotno, kar si mi govorili, da se bo,” je dodal.
Na posnetku je pokazal 40 praznih jajčnih škatel, a Norwitz ni razkril, ali je poleg jajc užival še kaj drugega, prav tako ni jasno, ali je bil v tem mesecu telesno aktiven. Po dveh tednih je Norwitz sicer poleg jajc dnevno začel uživati tudi 60 gramov ogljikovih hidratov.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje