Nekatera živila so v evropskih državah, tudi v Sloveniji, povsem običajna. Na drugi strani Atlantskega oceana, v ZDA, pa so prepovedana.
V Sloveniji so nekatera živila nekaj samoumevnega, medtem pa jih v ZDA v trgovinah ni mogoče dobiti. Predstavljamo tri najbolj znane primere.
Kinder jajčka
Čokoladni Kinder jajček sta leta 1972 v Italiji ustvarila Michele Ferrero in William Salice. Ob ustvarjanju nove sladice sta imela v mislih italijansko tradicijo v času velike noči, ko odrasli otrokom podarjajo čokoladna jajca, ki vsebujejo igračke. Danes so te čokoladice postale del spominov na otroštvo številnih Slovencev, po svetu so jih od leta 1974 prodali več kot 30 milijard.
Pa vendar jih ne morete kupiti po vsem svetu: čokolada v obliki jajca, v katerem je tudi plastična kapsula z igračo, je zakonsko prepovedana v ZDA. Tako je že vse od takrat, ko se je Kinder jajce pojavilo na trgu, piše hrvaški portal Punkufer.
Ameriške oblasti so čokoladni jajček prepovedale ravno zaradi igračke v notranjosti. To so namreč prepoznali kot potencialno nevarnost za otroke, saj bi lahko igračko pogoltnili in se zadušili. Ne samo, da Kinder jajček ne morete kupiti v ameriških trgovinah, sladko razvado bi vam zasegli že na letališčih, če bi jo poskušali prepeljati v ZDA.
Konjsko meso
Konjsko meso naj bi imelo visoko vsebnost proteinov in železa ter obenem majhen odstotek maščob. Uživanje konjskega mesa v ZDA ni nezakonito, vseeno pa je nezakonita prodaja konjev za prehrano ljudi.
Nekatere zvezne države, denimo Teksas, izrecno prepovedujejo prodajo ali zakol konjev za namene prehrane ljudi. Prepoved je stopila v veljavo po tem, ko so konjem pred zakolom nenadzorovano dajali nevarna zdravila, ki bi lahko bila nevarna za ljudi.
Foie gras
Foie gras je prepoznavna specialiteta francoske kuhinje, ki jo lahko dobimo tudi v Sloveniji. Je pa proizvodnja in prodaja prepovedana v nekaterih delih ZDA, med drugim v New Yorku in Kaliforniji.
Ameriške oblasti so se za prepoved odločile zaradi nasilnega hranjenja gosi. Mlade goske namreč polnijo s hrano, običajno s koruzo, dokler njihova jetra ne nabreknejo do osemkratne velikosti naravnih. Takšna jetra nato uporabijo za pripravo specialitete oziroma namaza.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje