Vam je zagorela maščoba? Nikoli je ne gasite z vodo! Pravo stvar imate v omarici

Magazin 03. Dec 202404:50 0 komentarjev
požar, kuhinja štedilnik, gasilec, soda bikarbona, pecilni prašek
Foto: Zajem zaslona/X

Najslabše, kar lahko naredite, če vam v kuhinji zagori maščoba, je, da jo poskušate gasiti z vodo. Raje odprite kuhinjsko omarico, kjer imate zagotovo pravo stvar za gašenje.

Požari v kuhinji zaradi vnetja pregrete maščobe niso tako zelo redki.

Če še niste doživeli, kako je videti, ko se vname maščoba, ste lahko veseli. Najslabše, kar lahko takrat naredite, pa je, da ogenj poskušate gasiti z vodo. Voda bo namreč zaradi reakcije z vrelo maščobo ogenj samo še bolj razplamtela. Žal je to prav tisto, kar v paniki naredi veliko ljudi.

Nedavno pa je na omrežju X postal viralen posnetek, ki je razkril, da lahko manjši kuhinjski požar pomaga pogasiti običajna gospodinjska sestavina – soda bikarbona.

Na posnetku namreč gasilec pokaže, kako hitro in močno lahko vzplamti ogenj, če se vname maščoba, in kako lahko posipanje sode bikarbone (ali pecilnega praška) plamene tudi hitro pogasi.

Ta metoda je prav pri ognju, ki izbruhne zaradi pregrete maščobe, pa tudi pri požarih, ki jih povzroči manjši električni aparat, še posebej učinkovita, piše časnik Mirror.

V videoposnetku gasilec opozarja: “Na ogenj nikoli ne polivajte vode.” Pecilni prašek oziroma soda bikarbona delujeta tako, da hitro zadušita plamene z oddajanjem ogljikovega dioksida, kar prekine dovod kisika, potrebnega za gorenje. A ponovimo: soda bikarbona ali pecilni prašek sta učinkovita le pri majhnih požarih. Za učinkovito gašenje večjih bi potrebovali precej sode ali pecilnega praška, zato je običajno gasilni aparat boljša izbira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!