Prihaja eden največjih družinskih praznikov - velika noč, ko se bodo mize šibile pod dobrotami. Sicer ne pozabite na klasiko - potica, jajca, šunka, hren -, a morda za spremembo naredite praznično torto, ki bo kar kričala, da je prišla pomlad.
Včasih je treba klasični praznični ponudbi dodati tudi nekaj novega. In zakaj ne bi bila to letos torta z vijolicami iz marcipana, ki bo sredi polne mize delovala kot spečeno umetniško delo. V resnici ni zahtevno, zato kar zavihajte rokave in gremo novim izzivom naproti.
Za 12 kosov potrebujete:
Za testo:
- 6 jajc
- 150 g drobno mletega sladkorja
- 200 g moke
- 50 g mletih olupljenih mandljev
- 50 ml olja
- maščobo in moko za model
Za nadev:
- 20 g mlete kave
- 250 g masla
- 150 g kondenziranega mleka
Za okrasitev:
- 200 ml smetane
- 100 g marcipana
- živilske barve (rumena, vijoličasta)
Postopek:
1. Rumenjake ločite od beljakov. Beljakom dodajte sladkor in jih stepite v trd sneg. Med stepanjem jim enega za drugim dodajte še rumenjake, da na koncu dobite gosto zmes. Dodajte presejano moko, mlete mandlje in olje. Testo denite v namaščen in pomokan tortni model (premera 24 cm) in ga 45 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Pečeno testo naj se ohladi v pekaču. Vodoravno ga zrežite na 4 dele.
2. Kavo poparite z malo vrele vode. Zmehčano maslo zrežite na kocke, jim dodajte ohlajeno kavo in maslo stepite. Postopoma dodajte še kondenzirano mleko in stepajte do gladkega.
3. S pripravljeno kremo zlepite skupaj vse 4 dele testa in torto postavite v hladilnik. Ohlajeno torto premažite s stepeno smetano. Kar vam ostane, denite v vrečko za dresiranje in na torto nabrizgajte kupčke. Torto ponovno postavite v hladilnik.
4. Majhen kos marcipana obarvajte rumeno, preostalega pa vijoličasto. Vijoličast marcipan tanko razvaljajte, izrežite rožice in jih zapognite navzdol čez ročaj lesene kuhalnice. Iz rumenega marcipana oblikujte kroglice in jih postavite sredi vsake rožice. Z njimi nato okrasite torto.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!