Svetovno priljubljeno sredozemsko kuhinjo, ki jo nutricionisti opevajo že leta, je zamajal nov trend. Uporabniki družbenih omrežij so navdušeni nad tako imenovanim "balkanskim zajtrkom".
“Balkanski zajtrk” združuje polnovredna in surova živila: svežo zelenjavo, kruh, sir, suhomesnate izdelke, jajca, kisle kumarice. Trend se je začel s posnetkom na družbenem omrežju TikTok, na katerem moški brez pribora in krožnikov jé koščke kruha, sira in cele paprike. Kaj kmalu je tovrsten zajtrk postal priljubljen, o njem piše celo National Geographic.
“Obstaja domneva, da to jedo vsi na Balkanu,” pravi makedonska pisateljica in avtorica receptov Irina Janakievska, a poudarja, da pri tem “skoraj zanemariš vse izjemno različne kulinarične prakse tega območja”, piše N1 BiH.
Ali si balkanski zajtrk zasluži mesto v naših vsakodnevnih prehranjevalnih rutinah? Kako “balkanski” in kako zdrav je v resnici?
Kaj pravzaprav je balkanski zajtrk?
“Enega balkanskega zajtrka ni,” pojasnjuje Janakievska, ki je pred kratkim izdala kuharsko knjigo Balkanska kuhinja. Pravi, da čeprav je elemente trenda mogoče najti v tradicionalnih balkanskih zajtrkih, predstavlja močno poenostavitev bogate kulinarične zgodovine: “To zagotovo ni odraz tega, kako se večina ljudi v regiji prehranjuje.”
Janakievska pravi, da se točne sestavine takšnega zajtrka precej razlikujejo glede na regijo, socialno-ekonomski status, podnebje, letni čas in celo vero.
TikTok različica balkanskega zajtrka, ki večinoma vsebuje različice istih celih, surovih sestavin, ima izrazito podeželski pridih, pojasnjuje. Medtem ko je poletni zajtrk verjetno kombinacija paradižnika, sladke paprike in lubenice, sta pozimi pogosti jedi krepka, slana ajdova kaša ali polenta – zlasti v hladnejših, goratih območjih. In veliko sestavin je regionalnih, kot je albanska flija ali pršut, pečenica in drugi suhomesnati izdelki iz hrvaške Dalmacije.
Četudi se tako morda zdi na TikToku, pa na Balkanu vsak dan ni priložnost za velik obrok. Zajtrk je pogosto preprosto pečeno testo, denimo burek, s turško kavo ali kozarcem jogurta. Krožniki s kuhanimi jajci, dušeno zelenjavo, smetano in drugimi domačimi mehkimi siri, ajvarjem in pecivom, polnjenim z mesom, zelenjavo ali marmelado, pa so pogosto na mizi zgolj ob koncih tedna. Kisle kumarice so na Balkanu pogoste, prav tako sadne marmelade. Porcije običajno niso velike, v nasprotju s tem, kako balkanski zajtrk prikazujejo družabna omrežja, pa Balkanci uporabljajo krožnike in jedilni pribor, še doda.
Prednosti balkanskega zajtrka
Ko gre za balkanski zajtrk, je splošen poudarek na praktičnosti, preprostosti in svežih lokalnih sestavinah. S prehranskega vidika je balkanski zajtrk dokaj uravnotežen obrok, zlasti z vidika ravnovesja beljakovin, ogljikovih hidratov, mlečnih izdelkov in sveže, surove hrane.
“Vsekakor vsebuje različno hrano, kar pomeni večjo pestrost hranilnih snovi,” pojasnjuje nutricionistka in avtorica Toby Amidor.
Da bi povečali hranilno vrednost, Amidor predlaga, da belo pecivo zamenjate s polnozrnatim – in to v manjših porcijah – ter da omejite vnos sira na približno 30 gramov. Opozarja tudi na pretiravanje s suhomesnatimi izdelki, ki jih povezujejo z rakom debelega črevesa in boleznimi srca. Namesto tega priporoča ribje konzerve z visoko vsebnostjo beljakovin, trdo kuhano jajce ali jogurt.
Za Amidor je balkanski zajtrk idealen zato, ker ga je mogoče prilagoditi potrebam vsakega posameznika. Pristop z raznolikimi jedmi zahteva zelo malo časa in truda ter se enostavno prilagodi letnemu času in finančni situaciji.
“To je lep, precej preprost način za večjo raznolikost. Brez kuhanja,” zaključuje nutricionistka.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje