Ozod je mladi Uzbekistanec, ki potuje po svetu, svoje dogodivščine pa z ljudmi deli na družbenem omrežju Instagram. Po obisku Hrvaške je s sledilci delil priporočilo, ki je sprožilo številne (predvsem negativne) odzive.
Mladi Uzbekistanec Ozod Abduhalikov trenutno biva v Pulju, obiskal pa je že Rovinj, Reko, Zadar, Dubrovnik in Plitviška jezera. Na Instagramu pogosto deli hrano, ki jo poskusi med svojimi potovanji.
V zadnjem videu je posnel, kako je v puljski restavraciji poskusil “hrvaško nacionalno jed”. A z njim se marsikdo ne bi strinjal.
“Ljudje! Če kdaj pridete na Hrvaško, morate najprej poskusiti njihovo nacionalno jed – kajmak. Podobna je kisli smetani, a bolj okusna in zelo zelo dobra,” je povedal v videu in v opisu zapisal, da je za to jed odštel štiri evre – dobil je veliko žemljo s kajmakom na obeh straneh lesene deske.
Pojavili so se užaljeni komentarji, v katerih so ljudje pojasnjevali, da kajmak pravzaprav izvira iz Turčije, od tam pa je prišel na Balkan.
“To je 100-odstotna turška jed. Kajmak je celo turška beseda, ki v hrvaškem jeziku ne obstaja,” je v komentarjih zapisal eden. Oglasili so se tudi ljudje, ki trdijo, da je kajmak iz Uzbekistana.
A kajmak res prihaja iz Turčije, izhaja pa iz glagola kaymak, ki v turščini pomeni “topiti”. Turki so že stoletja predani pripravi kajmaka. Največkrat ga jedo ob tradicionalnem zajtrku, medtem ko se pri nas pogosteje pojavi v kombinaciji z lepinjo, čevapčiči ali pleskavicami.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje