Vsak dan je jedla lubenico: kaj pravi nutricionistka?

Magazin 09. Avg 202405:04 0 komentarjev
Ženska je lubenico
PROFIMEDIA

Kaj se zgodi, če lubenico uživamo vsak dan? Je to lahko škodljivo? Nutricionistka je komentirala eksperiment ženske, ki je lubenico vsak dan jedla drugače pripravljeno.

Ob omembi poletja je skoraj nemogoče, da ne bi pomislili na osvežilno lubenico. Novinarka Charlotte Hilton Anderson si je zadala zanimiv poskus. Lubenico je vsak dan jedla na drug način, nato pa o tem spregovorila z nutricionistko Jessico Plowman, pišejo na Zadovoljna.hr.

Pa je lubenico sploh priporočljivo jesti vsak dan? Dietetičarka je povedala, da je lubenico “res težko jesti v pretiranih količinah”, vseeno pa priporoča, da se na naših krožnikih znajde pisana paleta sadja in zelenjave. “Težava je, če bi vsak dan jedli samo lubenico,” je dejala.

Lubenica ni med najbolj hranljivimi sadeži, vendar ima vseeno številne pozitivne učinke. “Rdeča barva lubenice kaže na visoko vsebnost likopena, naravnega karotenoida. Bolj intenzivna in temnejša je barva, večja je vsebnost hranil,” je razložila Plowman.

Kako je bil torej videti novinarkin jedilnik, sestavljen iz lubenice?

Narezana sveža lubenica

Klasika je klasika. Ena takih je lubenica, narezana na rezine. Lubenico prej obvezno postavite v hladilnik, le tako bo sveža in sočna, kakršne si želimo, je povedala. Nato pa je ne narežite na premajhne koščke, saj ti hitro postanejo kašasti.

Lubenica v smoothieju

Če boste lubenico predolgo hranili v shrambi, bo postala prezrela. Lahko se zgodi, da vam bodo tako prodali že v trgovini. V tem primeru lubenico razrežite na manjše koščke in jo zamrznite.

Zamrznjena lubenica je odličen dodatek za smoothie, ki bo po njeni zaslugi še bolj osvežilen in hranljiv. Kombinirate jo lahko z različnim sadjem ali pa pripravite svoj smoothie. V tem primeru v mešalnik prilijte še nekaj limoninega in limetinega soka, nato pa uživajte v popolni poletni poslastici.

Solata s feto in lubenico

Mnogi boste ob omembi kombinaciji lubenice in fete verjetno vihali nosove, a novinarka svetuje, da jima daste priložnost. Solata z lubenico je postala prava kulinarična zvezda. Najbolj enostavna različica je povsem preprosta: lubenico narežite na manjše kocke, čez pa potresite koščke fete in sesekljano meto.

Solato pa lahko začinite po svoje. Nekateri ji dodajo paradižnik, čebulo, limetin preliv ali celo avokado.

solata z lubenico
Foto: PROFIMEDIA

Sadna nabodala

Vzemite veliko skledo in vanjo položite različno sadje – narezano lubenico, melono, borovnice, ananas, kivi ali katerokoli drugo sadje, ki je dovolj čvrsto, da ga lahko nataknete na nabodalo.

Pravzaprav je prigrizek podoben sadni solati, vendar pa je videti bolj lično, zato je enostavna rešitev ob nenajavljenih obiskih.

Novinarka je dejala, da včasih med sadje pomeša tudi sladkorne penice.

nabodalo s sadjem
Foto: PROFIMEDIA

Sok iz lubenice

Sok iz lubenice, v katerega ožamete limono, je odlična ohladitev za vroče poletne dni. Skombinirate pa ga lahko tudi z drugimi sokovi.

sok lubenice
Foto: PROFIMEDIA

Zrezki iz lubenice

Novinarka je preizkusila tudi priljubljen trend, ki je zakrožil po spletu – zrezke iz lubenice.

Lubenico narežite na koščke v velikosti majhnega govejega zrezka, namažite z olivnim oljem in omako za žar, posolite in popoprajte, nato pa popecite na žaru ali ponvi.

Čeprav se je ideja o veganskem zrezku iz lubenice novinarki sprva zdela zanimiva, je ni prepričala. “To ni to,” je dejala.

Sorbet iz lubenice

Ena najbolj okusnih različic je sorbet iz lubenice. Lubenico narežite na manjše koščke, odstranite koščice in zamrznite. Po najmanj štirih do petih urah jih zmiksajte in dodajte nekaj sladkorja.

sorbet
Foto: PROFIMEDIA

Po koncu eksperimenta je novinarka povedala, da je uživanje lubenice izboljšalo njeno hidracijo. Lubenica namreč vsebuje 92 odstotkov vode.

Temu je pritrdila tudi nutricionistka. “Lubenico pogosto priporočamo otrokom, ki so izbirčni jedci, ali starejšim, ki pozabijo piti vodo, kot alternativa, da ostanejo hidrirani,” je še povedala Plowman.

Nekoliko bolj previdni pa morate biti, če ste nagnjeni k prebavnim težavam, saj lubenica povzroča vetrove. Prav tako se je v prevelikih količinah izogibajte, če imate pogoste glavobole. Po nekaterih raziskavah namreč lahko povzroči migrene. Pazljivi naj bodo tudi sladkorni bolniki in drugi, ki imajo težavo z uravnavanjem sladkorja v krvi. Lubenico naj v teh primerih uživajo v majhnih količinah, saj lahko povzroči skokovit dvig krvnega sladkorja, besede nutricionistke še povzamejo na Zadovoljna.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!