Zajtrk po svetu: kako v različnih državah začnejo dan?

Magazin 06. Feb 202207:08 > 07. Feb 2022 09:59
Profimedia

Verjetno ste že slišali, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. V Sloveniji imamo celo poseben dan, posvečen slovenski hrani in tradicionalnem zajtrku. Kaj pa navadno zajtrkujejo drugod po svetu?

Združene države Amerike

Ko je govora o ameriškem zajtrku, ne moremo mimo stolpov mehkih in debelih ameriških palačink, priljubljenih tako pri otrocih kot odraslih. K palačinkam dodajajo vse mogoče, od svežih borovnic do koščkov čokolade, vendar večna klasika ostaja preliv iz javorjevega sirupa.

Islandija

Svoj dan na Islandiji začnejo z žlico olja iz jeter polenovke, bogatim virom omega 3 maščobnih kislin. Za bolj okusen jutranji obrok pa si privoščijo ovsene kosmiče z oreščki, rozinami in sladkorjem, zraven pa pogosto dodajo še gost islandski jogurt skyr.

Japonska

Japonski zajtrk spada med slane. Sestavljen je iz mnogih majhnih porcij tradicionalnih jedi, torej raznih ribjih specialitet, miso juhe, vložene zelenjave in riža.

Japonci si privoščijo tudi tamagoyaki: sladko omleto iz tankih plasti jajca, postreženo v značilni pravokotni ponvi.

Profimedia

Etiopija

Če boste kdaj jedli zajtrk v tej državi, je najbolj verjetno, da vam bodo ponudili močnik. Obstajajo številne izpeljanke in različice te jedi, najpogostejša pa se imenuje “genfo”.

“Genfo” pripravijo tako, da vrelo vodo zmešajo z ječmenovo moko. Nato iz goste mešanice naredijo na krožniku kupček z luknjo na sredini. Prelijejo ga z mešanico stopljenega masla in začimb ter nekaj žlicami jogurta.

Kakšen pa je slovenski tradicionalni zajtrk?

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh z maslom in medom, zraven pa se navadno postreže še mleko in jabolka.

tradicionalni slovenski zajtrk
Žiga Živulović jr./BOBO

Švica

Med tednom se Švicarji držijo hitrga in hranljivega obroka, kot so na primer ovseni kosmiči s sadjem in oreščki, ki si jih navadno privoščijo z jogurtom.

Ob koncu tedna, pa nastopi čas za pravi švicarski zajtrk. Poleg krompirjeve palačinke, sira in hladnih narezkov je osrednja jed na mizi “zopf.” To je kruh, ki mu v običajno krušno testo primešajo jajca, mleko in maslo, postrežejo pa ga namazanega z medom, maslom ali marmelado.

Argentina

Zajtrke iz te dežele pooseblja pecivo vseh vrst in oblik. Med bolj popularnim so “medialunes”, ki so podobne rogljičkom, razni krofi polnjeni z vaniljevo kremo in churros, pomočeni v čokolado. Celotno paleto slaščic navadno pospremi še močna kava.

Nemčija

V deželi, poznani po klobasah ni presenetljivo, da so te poleg drugih mesnin, zvezde tipičnega nemškega zajtrka. Poleg klobas so na mizi običajno še razni mesni narezki, mehko kuhana jajca, sir ter kruh in preste. Seveda ne sme manjkati svežega sadja in domače marmelade za vse, ki imajo raje sladek zajtrk.

Profimedia

Tunizija

Za vse, ki si za zajtrk radi privoščijo slane jedi je tunizijski “lablabi” dobra izbira. Juha iz čičerike in pikantne čilijeve omake je s številnimi variacijami priljubljena jed za začetek dneva. Poleg čičerike in pikantne omake jo včasih pripravijo še s kremnim jogurtom, olivami ali pa vanjo samo nadrobijo posušen kruh.

Bolgarija

Za zajtrk v Bolgariji poskrbijo, da suh kruh prejšnjega dne ne roma v smeti. Postan kruh natrgajo na manjše koščke, ki jih v skodelici prelijejo s toplim mlekom ali čajem. Dodajo še bolgarski sveži sir, maslo in sladkor ter počakajo, da se kruh razmoči in postane podoben močniku.

Bolgarski sveži sir, ki ga uporabljajo, je podoben feta siru, vendar je od njega mehkejši in manj slan, zato se dobro ujema z ostalimi sestavinami.

Italija

Brez jutranje kave v bližnjem baru se dan ne more začeti. Italijani jo navadno v naglici spijejo kar stoje pri točilnem pultu. Razlog za to pa ni vedno naglica, saj vse, ki si kavo privoščijo sede za mizo čaka nekoliko višji račun, kjer je poleg kave zaračunana še postrežnina. Kapučino, macchiato ali espresso so prevladujoča jutranja izbira.

Ob kavi pa si večina privošči slaščice. Rogljički in njim podobne sfogliatelle, polnjene z raznimi nadevi so stalnica italijanskih zajtrkov.

Profimedia

Portugalska

Za lažji začetek dneva, je na Portugalskem prva na vrsti kava, ki si jo pripravijo z veliko mleka. Večina si za zajtrk privošči opečenec, vendar so “pasteis de nata” ob kavi boljša kombinacija. Krhko pecivo iz listnatega testa, nadevano s kremo je tudi priljubljena malica ob 11. uri, ko imajo Portugalci tradicionalni odmor za kavo.

Avstralija

S poudarkom na svežih sestavinah ter polnozrnatih in hranljivih kombinacijah, avstralski zajtrk sega od klasičnega polnozrnatega opečenca z avokadom do kuhanih žit s poširanim jajcem in vloženo zelenjavo ali riževega pudinga z jogurtom.

Seveda pa ne gre brez kave, Avstralci jo imajo radi z veliko mleka.

Turčija

Bogat tradicionalni turški zajtrk ponuja nekaj za vsakogar. Različne vrste kruha spremlja več vrst svežih sirov, olive in ocvrta jajca z raznimi suhimi mesninami. Za vse sladkosnede je na meniju halva, arabska slaščica iz sezama, raznih oreščkov in medu.

Profimedia

Maroko

Metin čaj in kruhki iz pšeničnega zdroba so stalnica maroških zajtrkov. Obstaja več različnih verzij teh kruhkov, vse pa vam postrežejo namazane z marmelado, maslom ali medom.

Singapur

V tej azijski mestni državi so zelo popularne pokrite tržnice, kjer ponujajo širok nabor raznih jedi. Marsikdo si tam privošči tudi svoj zajtrk. Tipična jutranja ponudba na tržnicah obsega opečenec z namazom kaya. To je sladek, marmeladi podoben namaz iz kokosovega mleka, jajc in listov rastline pandan. Vsaka stojnica opečence pripravlja malo po svoje, odlični pa so tudi ob kavi ali čaju.

Ukrajina

Zlato hrustljav in s puhasto sredico je “syrnik” zvezda ukrajinskega zajtrka. To so majhne in debelejše palačinke, glavna sestavina pa je poleg moke skuti podoben mehki sir. Podobno kot ameriške palačinke lahko tudi syrnike prelijemo z raznimi sirupi in marmeladami, za avtentično izkušnjo pa jih lahko poskusite s kislo smetano.

Rusija

Ruski tradicionalni zajtrki je zaznamovan s kaviarjem, ki si ga privoščijo z rženim kruhom ali pa majhnimi debelejšimi palačinkami. Na mizi pa ne sme manjkati čajnik črnega čaja.

Profimedia

Za CNN je prispevek pripravila Casey Barber.