Banana se zdi skoraj idealna za pripravo smutijev. Vendar je ne dodajajte napitkom z jagodičevjem. Raziskovalci so pojasnili, zakaj.
Smutiji veljajo za enega najbolj zdravih virov prehrane in so preprost način, da povečamo vnos sadja in zelenjave v vsakodnevni prehrani. Vendar je pomembno tudi, kako kombiniramo sestavine v njih, da bi lahko telesu zagotovili, da bo iz njega pridobilo čim več največ hranil.
Študija raziskovalcev s kalifornijske univerze v Davisu je razkrila, da kombinacija banan in jagodičevja ni idealna z vidika prehrane. Encim, imenovan polifenol oksidaza, ki ga najdemo v bananah, namreč zmanjšuje količino flavonoida v smutijih. Flavonoidi pa so bioaktivne spojine, ki so koristne za srce in kognitivno zdravje in jih najdemo v jagodah, borovnicah, robidnicah in grozdju, pa tudi v jabolkih in hruškah in kakavu – običajnih sestavinah smutijev.
Glavni avtor študije Javier Ottaviani je dejal, da lahko dodajanje ene same banane hitro zniža tako raven flavonoida v smutiju kot tudi raven flavonoida, ki se absorbira v telesu, poroča portal scitechdaily.com.
Seveda to ne pomeni, da se je treba bananam v smutijih izogibati. Nasprotno, banane so zelo zdrav in hranljiv sadež, a če želite, da vaše telo iz smutijev pridobi vsa potrebna hranila, jih ne dodajajte k sadju in živilom, bogatim s flavonoidom, kot so jagodičevje, grozdje in kakav.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in X.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje