
Če se kdo spozna na čaj, so to zagotovo Britanci. Kako so odgovorili na vprašanje, ali je dobro pogreti čaj v mikrovalovni pečici?
Ali čaj, če se vam ohladi, pogrejete v mikrovalovni pečici? Eni pravijo, da je to povsem v redu in da pogrevanje čaja v mikrovalovki pripomore k varovanju okolja, drugi trdijo, da to čaj pokvari.
Koga je v zvezi s to dilemo bolje vprašati kot Britance? A se izkaže, da so tudi tam pri tem vprašanju malce razdeljeni, piše Mail Online.
“Samo še čaj na letalu je slabši od tistega iz mikrovalovke”
Profesor Mark Miodownik z Univerze College v Londonu, strokovnjak za materiale, meni, da je “edina stvar, ki je hujša od čaja iz mikrovalovke, čaj, ki ga postrežejo na letalu”, piše portal.
Po njegovih besedah značilen okus čaju dajejo flavonoidi, naravne snovi, ki jih je v čaju veliko.
A te so izjemno hlapne, kar pomeni, da iz vročega čaja hitro izginejo. “Če čaja ne popijete kmalu po pripravi, v njem ostane zelo malo flavonoidov,” je pojasnil Miodownik. “In če čaj pogrejete, jih je še manj – pravzaprav nič.”
“Nikoli ne pustite, da vam ga pripravi nekdo drug,” je še opozoril strokovnjak.
“Vedno si ga pripravite sami. Kdorkoli drug ga bo naredil narobe in ne po vašem okusu. In to je recept za to, da lahko to osebo začnete sovražiti,” je dodal s ščepcem značilnega britanskega humorja.
“Odvisno kaj želite: okus ali zdravje”
Profesor Chris Budd z oddelka za matematične znanosti Univerze v Bathu pa meni, da je pogrevanje čaja v mikrovalovki povsem v redu.
“Voda dobro prevaja mikrovalove, konvekcijski tokovi v čaju pa poskrbijo za enakomerno segrevanje brez vročih točk,” je povedal za portal.
Opozoril pa je, da je treba biti previden, če je čaj v keramični skodelici. Te namreč odlično prevajajo toploto in se lahko zelo segrejejo.
Profesor Quan Vuong pa meni, da pri čaju ne gre le za okus, pač pa tudi za koristi za zdravje. “Dober čaj je tisti, ki vsebuje veliko fitohranil, kot so polifenoli in teanin,” je povedal.
In po njegovem mnenju je mikrovalovka učinkovit način za pripravo čaja z visoko vsebnostjo zdravju koristnih fitohranil.
“Zaradi hitrega in enakomernega segrevanja mikrovalovi učinkovito izvlečejo fitohranila iz čajnih lističev,” je povedal.
Po njegovih besedah le dve do tri minute v mikrovalovni pečici izloči enako količino fitohranil kot 20 minut namakanja v vodi, ki ima 80 stopinj Celzija.
Hkrati pa je priznal, da “tak čaj morda ne bo ravno užitek v smislu okusa in arome”.
Tretje mnenje
In kaj pravijo tisti, ki se s čajem ukvarjajo vsak dan?
Tiskovna predstavnica blagovne znamke Yorkshire Tea je povedala: “Če se je vaš čaj ohladil in izgubil okus, priporočamo, da ponovno zavrete vodo in si naredite svežega.”
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje