Strokovnjaki za varno prehrano opozarjajo, da lahko ponovna uporaba embalaže za jajca povzroči več škode kot koristi.
Čeprav je ponovna uporaba embalaže sprejemljiva tako za okolje kot za denarnico, je s kartonsko embalažo za jajca drugače.
Sicer je tudi na kartonu pogosto napisano, da se embalaža ne sme ponovno uporabiti in da je po prvi uporabi embalažo potrebno zavreči. Zakaj je temu tako?
Kot piše portal N1 Zagreb, je težava v kartonu, iz katerega je embalaža narejena. Na površini jajčnih lupin in v jajcih samih se pogosto nahajajo škodljivi mikroorganizmi, ki preidejo na embalažo, ki pa je ni mogoče očistiti oziroma oprati. Med najbolj pogostimi mikroorganizmi je na primer salmonela, ki lahko povzroči akutna vnetja prebavil. Posebej nevarna pa je za majhne otroke ali starostnike.
Da bi se izognili navzkrižni kontaminaciji, je prav, če upoštevate naslednja navodila:
– Jajc in kartonske embalaže ne postavljajte na čiste delovne površine.
– Ko jajce ubijete, pazite, da njegova vsebina ne pride v stik z zunanjo površino lupine.
– Ves pribor, posodo in delovne površine, ki so bile v stiku z jajci ali embalažo, je treba dobro očistiti.
– Prazen karton za jajca je treba takoj zavreči in ga ponovno ne smete uporabiti.
– Po dotiku jajc ali embalaže za jajca si morate roke dobro umiti.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje