Nekateri se pekoče hrane izogibajo, drugi jo obožujejo. Zakaj je tako in zakaj nam ob njej teče iz oči in nosu?
Nekateri ljudje se pekoče hrane izogibajo, drugi v njej izjemno uživajo.
Toda zakaj bi nekdo užival v nečem, kar peče, povzroča solze in izcedek iz nosu? Gre za vrsto mazohizma ali kaj drugega? Snovi v jedeh s pekočimi začimbami pri ljudeh vzdražijo receptorje za bolečino. Če ta ni prehuda, se telo pred občutkom bolečine brani z izločanjem “kemikalij dobrega počutja”, kot so hormoni endorfini in dopamin. Zato uživanje pekoče hrane lahko povzroči rahlo evforičen občutek. In ta je razlog, da nekateri v pekočih jedeh uživajo. A ker lahko pekoča hrana sproži tudi pospešeno bitje srca, mravljinčenje jezika, prebavne težave, eksistencialno tesnobo in solze, se je drugi izogibajo. Pri uživanju jedi, ki vsebujejo čili, pa nam pogosto začne teči iz nosu. Zakaj se to zgodi?
Vsega je kriv kapsaicin
Za pekoč občutek pri uživanju čilijev ali hrane, ki so ji dodani, je običajno odgovorna kemikalija, imenovana kapsaicin, o čemer smo pisali v članku Kaj se zgodi, če pogosto jeste pekočo hrano.
Ta spojina je dobila ime po latinskem imenu rodu, v katerega spadajo čiliji, Capsicum (po slovensko paprike). V ta rod spadajo vse paprike, feferoni in čiliji, vendar le nekateri vsebujejo kapsaicin. Spojina je predvsem v tanki membrani, ki obdaja semena, čeprav ga je mogoče najti tudi v mesu nekaterih vrst čilijev.
Kapsaicin ni edina spojina, ki povzroča občutek pekočega, podoben občutek sproža tudi alil izotiocianat, ki ga najdemo v nekaterih križnicah in daje značilen oster okus gorčici, hrenu in wasabiju. Pekoč okus popra pa povzroča alkaloid piperin.
Te kemikalije dražijo receptorje v sluznicah, ki so občutljivi na bolečino in vročino. Zato pri uživanju jedi iz čilijev doživljamo tudi občutek vročine, zaradi katerega se lahko začnemo tudi potiti. To naj bi bil eden od razlogov, zakaj so začinjene jedi tako priljubljene pri ljudeh, ki živijo v toplih ali vročih predelih planeta. S potenjem se namreč telo hladi.
Ker se pri uživanju pekoče hrane sprožijo receptorji bolečine in vročine, je to za možgane tudi signal, da je telo ogroženo. Zato se proti “grožnji” borijo tudi tako, da dajo navodilo sluznicam, naj izločijo več sluzi, ki bodo tujek ali pekočo snov izločile iz telesa. Zato se začnemo bolj sliniti, solzijo se nam oči in začne nam teči iz nosu.
To se lahko zgodi tudi, če pekoče hrane ne zaužijemo, ampak jo samo vohamo. Živci z receptorji za bolečino in vročino, ki jih imamo v ustih in grlu, si namreč delijo poti z živci v nosni votlini.
Poleg človeka samo še en sesalec lahko je pekoče paprike
Kapsaicin rastline proizvajajo, da bi odvrnile živali od tega, da bi jih pojedle.
Pravzaprav draži samo sesalce. Ptice so nanj neobčutljive, ker imajo drugačne receptorje, imenovane TRPV1, na katere se veže kapsaicin, kar ima za posledico občutek, da nas peče. Med sesalci sta znani le dve vrsti, ki uživata pekoče plodove paprik. Poleg človeka so to tupaje, majhni, vevericam podobni sesalci iz južne in jugovzhodne Azije.
Kapsaicin sam po sebi ni strupen za ljudi, uživanje večjih količin pa lahko povzroči številne neprijetne simptome, od intenzivne bolečine do prebavnih težav. A te “težave” ne kažejo na to, da je kapsaicin škodljiv, ampak so večinoma posledica naravnega odziva našega telesa nanj.
Kljub temu pa moči kapsaicina ne gre podcenjevati, piše portal IFL Science, saj je v družbi sorodnih spojin aktivna sestavina v solzivcih in sprejih proti medvedom.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!