Zakaj Ukrajinci Ruse imenujejo orki?

Magazin 06. Maj. 202207:312 komentarja
Delite:
orki
Foto: Profimedia

Ukrajinci so od začetka invazije Ruse večkrat primerjali z orki, mitološkimi pošastmi iz sveta Gospodarja prstanov. Profesor Ostap Slyvynsky, ki se na Univerzi v Lvovu ukvarja z literaturo vzhodne in srednje Evrope, pojasnjuje, zakaj za opis Rusov uporabljajo ta izraz in katero poimenovanje so v zameno izbrali Rusi.

Od začetka invazije v Ukrajini so ukrajinski državljani in uradniki ruske čete večkrat primerjali z mitološkimi pošastmi, ki jih je populariziral Gospodar prstanov J. R. R. Tolkiena. Gre za orke.

Tako je na primer ta teden guverner regije Dnepropetrovsk aretirana ruska vohuna označila za orka, ki sta skovala zahrbtni načrt.

V Tolkienovem fantazijskem svetu so orki brutalni, agresivni in kaotični, je za BBC povedal izredni profesor na Univerzi v Lvovu Ostap Slyvynsky, ki je specializiran za literaturo vzhodne in srednje Evrope. Nekateri Ukrajinci že samo Rusijo imenujejo Mordor, kar aludira na temno deželo v Gospodarju prstanov.

“Mislim, da ljudje te podobe uporabljajo, da jasno ločijo med dobrim in zlim ter ustvarijo metaforo tega, kar se dogaja v resničnem svetu,” je pojasnil profesor. “Okoliščine so seveda zelo čustveno obremenjene.”

Tako knjiga Gospodar prstanov kot filmi, ki jih je režiral Peter Jackson, so v Ukrajini že dolgo priljubljeni. Izrazi iz fantazijskega sveta v jezik Ukrajincev po besedah profesorja prehajajo že od leta 2014, ko si je Rusija priključila Krim in so separatisti, ki jih podpira Rusija, zavzeli vzhodne dele Donbasa.

Orki
Foto : Profimedia

Tudi Googlov prevajalnik je v preteklosti ob prevajanju iz ukrajinščine v ruščino izraz Ruska federacija prevedel v Mordor, še piše BBC. Napako so odpravili dve leti po ruski priključitvi Krima, špekuliralo pa se je, da je napaka nastala kot posledica hekerskega vdora.

Nekateri Rusi naj bi izraz ork sprejeli kot znamenje časti, pravi Slyvynsky. V zameno so Ukrajince poimenovali po še enem bitju iz Gospodarja prstanov, in sicer po vilincih. Verjamejo namreč, da ta izmišljena bitja poosebljajo “mehkobo in pomanjkanje moške moči”.

Slyvynsky pojasnjuje, da številni Ukrajinci težke preizkušnje jemljejo z velikim odmerkom humorja, del tega pa je tudi uporaba pestrega jezika. “Izrazi so nekakšni evfemizmi,” je rekel in dodal, da je vseeno bolje za Ruse uporabiti besedo ork kot pa bolj vulgarne izraze.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar