Zapleti z glasovanjem na Evroviziji: glasove šestih držav naknadno izračunali

Magazin 15. Maj 202215:19
Delite:
Evrovizija
Foto: REUTERS/Yara Nardi

Za nami je Evrovizija, ki je kot običajno postregla z barvito predstavo in glasbo z vseh strani Evrope. Zmagovalci so znani, tudi možne lokacije prihodnjega izbora se že omenjajo. Nepojasnjeni pa ostajajo zapleti okoli glasovanja šestih držav.

Evrovizijske polfinalne in finalne nastope so namreč spremljali zapleti, povezani z glasovanjem. V sobotnem finalu z nekaterimi državami iz Torina ni bilo mogoče vzpostaviti videopovezave, preko katere bi lahko sporočile, kako so glasovale. Njihove glasove je zato sporočil kar glavni izvršni direktor Evrovizije Martin Österdahl.

Vendar težav z glasovanjem še ni bilo konec. Pozneje je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) sporočila, da so med polfinalom zaznali nepravilnosti pri glasovanju v šestih državah, zato so njihove glasove strokovnih žirij v polfinalu in finalu nadomestili s preračunanimi glasovi. Te so dobili s pomočjo računalniškega algoritma, ki je temeljil na preteklih glasovanjih.

Pri katerih državah so zaznali nepravilnosti, uradno ni znano. Glasbeni novinar Mark Savage, ki je Evrovizijo spremljal za britanski BBC, je na Twitterju sicer zapisal, da naj bi EBU nepravilnosti zaznal pri Gruziji, Črni gori, Poljski, Romuniji, San Marinu in Azerbajdžanu.

Evrovizijski polfinale in finale napadli hekerji

Kot smo poročali, je italijanska policija med polfinalom in finalom uspešno odbila več hekerskih napadov, za katerimi stojita domnevno proruski skupini Legion in Killnet. Napadi naj bi se dogajali tako med nastopi kot tudi med glasovanjem. Ali so bili za težave z zvezo in nepravilnosti pri glasovanju krivi prav napadi omenjenih skupin, ni jasno.

Po prvih ugotovitvah pristojnih je šlo za tako imenovane napade Ddos, ki tarče skušajo preobremeniti ter jih s tem upočasniti ali pa jih narediti nedostopne za uporabnike. Točne lokacije izvora napada na policiji niso razkrili, so pa potrdili, da so hekerji Evrovizijo napadli iz tujine.

Bo izbor prihodnje leto gostila Ukrajina?

Zmage so se v Torinu pričakovano veselili Ukrajinci. Njihova zasedba Kalush Orchestra je bila na stavnicah vseskozi daleč pred ostalimi, številni analitiki pa so se pred tekmovanjem strinjali, da v drugačnih globalnih okoliščinah ne bi bili med favoriti.

Tekmovanje bi v običajnih razmerah prihodnje leto potekalo v Ukrajini, ali bo temu res tako pa je zaradi negotovih vojnih razmer še prezgodaj napovedovati. V Ukrajini vztrajajo, da bo nov zmagovalec okronan v “srečni Ukrajini”. Če to ne bo mogoče, so jim prostor za organizacijo izbora že ponudile Združeno kraljestvo, Nemčija in Švedska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.