
Ključen del kvalitetnega staranja je zagotovo vzdrževanje ostrega uma. Na zdravje lahko vplivamo na številne načine, vključno s hrano. In čeprav seveda ni jedi, ki bi lastnoročno preprečila demenco, se nutricionisti strinjajo, da si ena sestavina zasluži posebno mesto na naših krožnikih: špinača.
Oglaševanje
Vključevanje špinače v vašo dnevno rutino je preprost način, da naredite nekaj za zdravje svojih možganov, piše portal EatingWell. Strokovnjaki ob tem izpostavljajo več razlogov, zakaj je izjemno živilo za zmanjševanje tveganja za demenco.
Izboljšanje pretoka krvi
Špinača je bogata z nitrati, ki povečajo pretok krvi in kisika v možgane, to pa zagotavlja boljše delovanje mitohondrijev, celičnih organelov, katerih glavna naloga je proizvodnja energije za celico.
Oglaševanje
Ena izmed opravljenih študij je pokazala, da se za vsakih 50 miligramov povečanega vnosa nitratov v telo tveganje za razvoj demenca zmanjša za osem odstotkov. Največje koristi so opazili prav pri nitratih iz zelenjave, kot je špinača.
Podpora spominu in fokusu
Kronično vnetje v možganih je znan dejavnik tveganja za nastanek amiloidnih beta plakov, ki so povezani z Alzheimerjevo boleznijo in izgubo možganske funkcije.
Oglaševanje
Špinača je eden glavnih virov luteina, antioksidanta, ki ščiti nevrone pred stresom, podpira spomin in osredotočenost.

Raziskave potrjujejo, da so ljudje z višjo vsebnostjo luteina imeli manj možganskih sprememb, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo, kar kaže na potencialno zaščitno vlogo tega antioksidanta.
Naravni vir folatov
Samo pol skodelice kuhane špinače zagotovi približno tretjino vaših dnevnih potreb po folatu, vitaminu B, ki je bistven za zdravo delovanje možganov.
Oglaševanje

Medtem ko je vloga folatov pri razvoju možganov ploda že dolgo znana, nedavne študije kažejo, da je prav tako pomemben tudi kasneje v življenju. Starejši ljudje s pomanjkanjem folata imajo večje tveganje za demenco, verjetno zaradi njegove vloge pri zniževanju ravni homocisteina, aminokisline, ki se naravno tvori v našem telesu med presnovo beljakovin.
Krepi povezavo med črevesjem in možgani
Zdravje našega črevesja je neposredno povezano z zdravjem naših možganov. Prehrana, bogata s fitokemikalijami, koristnimi spojinami iz rastlin, lahko poveča antioksidativno aktivnost v črevesju in zmanjša vnetje. Poleg tega bakterije v črevesju fermentirajo vlaknine iz špinače in proizvajajo kratkoverižne maščobne kisline, ki dodatno zmanjšujejo vnetja in ščitijo živčni sistem.
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje