Recept ni zahteven in priprava domačih zelenjavnih jušnih kock ne vzame veliko časa. So zelo praktične in uporabne za različne jedi.
Zelenjavna jušna kocka je lahko odličen dodatek k raznim omakam, iz nje pa je mogoče skuhati okusno juho (z malce kisle smetane in dodatkom sveže zelenjave), kar je odlična rešitev za tiste dni, ko zmanjka časa za pripravo malce kompleksnejšega obroka.
Poleg tega te jušne kocke ne vsebujejo umetnih konzervansov. Za pripravo potrebujete samo zelenjavo in nekaj časa, pozneje pa jih zavijete v aluminijsko folijo. Ko jih želite uporabiti, jih samo vzamete iz zamrzovalnika in uporabite kot jušno osnovo ali za juho.
Sestavine:
- 3 korenčki
- 1 por
- 2 pastinaka
- 2 korena peteršilja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- pol kolerabe
- pol zelene
- listje zelene
- 1 žlička kurkume
- manjši šopek peteršilja
- olje
- 80 gramov soli
Priprava:
Pripravite si posodo, v katero boste dali zelenjavo. Korenček olupite in ga na drobno narežite, potem pa še narežite por, olupite in narežite pastinak, koren peteršilja, nasekljajte čebulo in česen, olupite kolerabo ter zeleno in prav tako narežite, na koncu pa še nasekljajte liste zelene.
V globljo ponev dajte olje, toliko, da prekrije dno. Ko se olje segreje, dodajte narezano zelenjavo in posolite, potem pa dodajte še kurkumo. Pražite, dokler zelenjava ne spusti svojega soka, potem pa pokrijte in dušite še osem minut.
Nato zelenjavo prestavite v sekljalnik in vse skupaj dobro sesekljajte. Maso, ki je nastala, prestavite v pekač, obložen s papirjem za peko in vse skupaj lepo poravnajte. Pekač prekrijte s prozorno folijo za živila in ga dajte v zamrzovalnik. Najbolje, da v njem ostane čez noč. Zjutraj ga vzemite iz zamrzovalnika, maso narežite v obliki kock in jih zavijte v aluminijsko folijo. V zamrzovalniku kocke hranite do njihove uporabe.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.