Znak, da se je kislo zelje pokvarilo. Če to opazite, ga takoj vrzite stran

Magazin 04. Feb 202518:01 1 komentar
Kislo zelje
Foto: Profimedia

Če sami delate kislo zelje ali ga hranite, se zna zgoditi, da se kdaj pokvari. Ali prepoznate pokvarjeno kislo zelje?

Da dobite kislo zelje, ki bo ostalo zdravo in užitno do konca sezone, potrebujete kvalitetno glavo zelja, sol in vodo.

Po pripravi ga hranite pri temperaturi 10 stopinj Celzija, posoda pa mora biti dobro zaprte, da v notranjost ne pride umazanija ali mrčes, piše Krstarica.

A se včasih lahko zgodi, da se kisana zelenjava pokvari. Eden od znakov je, ko na površini vode opazite zeleno ali črno peno, bolje je, da to zelje zavržete, saj ni primerno za uživanje. To je tudi znak, da ste v procesu priprave naredili napačen korak. Sod, v katerem kisate, mora biti izjemno čist.

Pokvarjeno zelje prepoznamo torej po vonju in okusu. Zelena ali črna pena pa nakazuje na rast glivic.

Kislo zelje je najbolje shraniti v lesenem sodu. Če takih sodov ni na voljo, je druga rešitev, da jih naredite iz plastike. Pomembno je, da onesnažen zrak in prah ne prideta v notranjost. Ni nujno, da je 100-odstotno vakuumsko zaprt, vendar ni dobro za vdor prahu in mrčesa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje