Znaki, ki kažejo, da mogoče pojeste preveč mesa

Magazin 27. Dec 202404:55 3 komentarji
Rdeče meso
Foto: PROFIMEDIA

Za večino ljudi je zmerno uživanje mesa kot del uravnotežene prehrane lahko zdravo. Vendar lahko prevelika količina mesa, zlasti rdečega in predelanega z visoko vsebnostjo maščob, povzroči neprijetne stranske učinke in dolgoročna tveganja za zdravje. Katera?

Potenje

Če ste se že kdaj najedli mesa, ste morda opazili pojav, ki mu rečejo tudi “mesno potenje” – sredi obilnega obroka ali kmalu po njem se začnete močno potiti.

Ko jeste, mora vaše telo porabiti nekaj energije za prebavo in predelavo hrane. Ta termogeneza, ki jo povzroča prehrana, lahko dejansko nekoliko zviša telesno temperaturo, piše Business Insider.

Ker so beljakovine energijsko najbolj potratne za prebavo, imajo lahko večji učinek na termogenezo kot na primer krožnik špagetov ali solata. Tako vas lahko velik zrezek dejansko bolj segreje, posledično pa se bolj znojite.

Potenje
Foto: PROFIMEDIA

Utrujenost po obroku

Vsa energija, potrebna za prebavo obroka, med katerim pojeste veliko mesa, lahko pomeni, da se počutite počasni, zaspani ali kot da bi imeli meglo v glavi.

Med prebavo telo preusmeri pretok krvi v črevesje, da bi dalo prednost temu procesu, kar pomeni, da v druge dele telesa, vključno z možgani, pride manj krvi. To je razlog za občutek meglenosti, ki včasih sledi obilnemu obroku.

Vendar to velja tudi za neuravnotežene obroke, ki vsebujejo preveč ogljikovih hidratov ali maščob, saj lahko povzročijo povišanje ravni inzulina in sladkorja v krvi. Za vzdrževanje energije je najbolje, da med obrokom pojeste dobro mešanico vseh treh makrohranil.

Poleg tega nekatere vrste mesa, kot sta govedina in puran, vsebujejo veliko triptofana, aminokisline, povezane s proizvodnjo melatonina, človeškega hormona, ki uravnava spanje.

Glavobol
Foto: PROFIMEDIA

Premalo vlaknin

Ena od posledic uživanja prevelike količine mesa je, da verjetno uživate manj drugih živil, vključno s polnozrnatimi žiti in svežimi pridelki. Zaradi tega se lahko počutite napihnjeni, ste zaprti ali imate drisko.

Meso vsebuje veliko hranilnih snovi, vendar mu manjkajo vlaknine, neprebavljiva oblika ogljikovih hidratov. Vlaknine so ključnega pomena za prebavo in uravnavanje krvnega sladkorja. Brez njih lahko nastanejo resne prebavne težave, vključno s krči.

Prehrana z veliko vlakninami je povezana z boljšo prebavo in splošnim zdravjem. Raziskovalci menijo, da je to zato, ker so vlaknine dober vir hrane za koristne bakterije v črevesju, kar ugodno vpliva na presnovo.

Bolečine v trebuhu
Foto: PROFIMEDIA

Dehidriranost

Še en stranski učinek prehrane, bogate z mesom, je, da lahko telo za presnovo porabi veliko vode, zaradi česar ste dehidrirani. Čeprav so beljakovine ključnega pomena za zdravje, vključno z gradnjo in obnovo mišic, ljudje pogosto mislijo, da jih morajo zaužiti več, kot jih dejansko potrebujejo.

Uradno priporočilo je, da pojeste 0,36 grama na kilogram telesne teže, če imate pretežno sedeč življenjski slog. Tudi športniki ne potrebujejo več kot enega grama beljakovin na kilogram telesne teže dnevno.

Raziskave kažejo, da bo telo v nasprotnem primeru potrebovalo več tekočine, da bi odplaknilo odvečni dušik. Če ne spijete dovolj vode, se lahko zgodi, da se boste počutili slabotno ali pa kot da se vam vrti.

Dehidriranost
Foto: PROFIMEDIA

Preveč mesa lahko upočasni izgubo telesne teže

Res je, da lahko dieta z visoko vsebnostjo beljakovin pomaga pri izgubi telesne teže, saj na ta način po obroku ostanete siti dlje časa. Prav tako ta dieta zagotavlja rahlo prednost pri porabi kalorij zaradi že omenjene termogeneze.

Ampak če v dieto vključujete tudi veliko živalskih beljakovin, se je treba zavedati, da so nekatere vrste mesa lahko zelo kalorične, kar pomeni, da imajo na grižljaj precej več kalorij kot druga živila, na primer zelenjava.

Tehtnica
Foto: PROFIMEDIA

Največ kalorij vsebujejo bolj mastni kosi mesa in predelani izdelki, na primer hamburgerji v restavracijah, slanina, pršut in klobase.

Če želite izgubiti telesno težo, se raje odločite za puste kose govedine in perutnine oziroma za ribo.

Večja nevarnost za srčno-žilne bolezni in določene vrste raka

Študije vedno znova povezujejo večje uživanje rdečega in predelanega mesa s povečanim tveganjem za nekatere vrste raka ter bolezni srca in ožilja.

Predelano meso, kot so šunka, slanina, klobase in hrenovke, so najpogostejši krivci. Večinoma je to meso obdelano z nitrati. Te kemikalije so povezane z večjim tveganjem za nastanek raka na debelem črevesju, ledvicah in želodcu.

Nedavne raziskave so epidemiološke študije, ki so meso povezovale s tveganji za zdravje, postavile pod vprašaj. A izkazalo se je, da je glavni avtor zadnje študije prejel denar od industrije govejega mesa, še piše Business Insider.

Večina zdravstvenih strokovnjakov še naprej priporoča zmerno uživanje mesa, da bi zmanjšali tveganje za kronične bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje