Znani kuhar razkriva skrivnost popolnega hrustljavega pečenega krompirja

Magazin 20. Dec 202410:04 0 komentarjev
pečen krompir
Foto: PROFIMEDIA

Angleški chef je razkril, kako poskrbeti, da bo pečeni krompirček zvezda vaše božične večerje. Skrivnost je tudi v sestavini, ki pri nas ni pogosta, a se jo da dobiti.

Ni hujšega od premastnih, premalo hrustljavih pečenih krompirčkov, a obstaja zelo preprost kuharski trik, ki zagotovi, da bo krompirček, pečen v pečici, postal izjemno hrustljav, piše časnik Express.

Tudi marsikje pri nas je pečen krompirček ena od zvezd božične večerje, in kot se za zvezdo spodobi, mora vtis narediti ne z okusom, pač pa tudi z videzom. Chef James Martin trdi, da je najboljši način, ki pečenemu krompirčku zagotovi hrustljavo skorjo, ta, da na pekač nalijete maslo, oljčno olje in goveji loj, tako namaščen pekač pa pred pečenjem dobro segrejete v pečici.

Morda se zdi nenavadno, a pekač mora biti zelo vroč.

Tako se bo krompirček takoj zapekel, zaradi česar bo vpil manj maščobe, hkrati pa bo postal hrustljav.

Morda vas bo presenetilo tudi, da je med sestavinami omenjen goveji loj, ki v naši kulinariki ni prisoten, saj smo navajeni uporabljati druge maščobe – svinjsko mast, sončnično ali oljčno olje ali maslo. Goveji loj je sicer tradicionalna ali pogosta sestavina v britanski, nemški, češki in poljski kulinariki. Pri nas ga v običajnih trgovinah težje dobite, v mesnicah pa ga imajo. Ampak za zvezdo večerje se velja malce potruditi, kajne?

Goveji loj ima bogat, mesnat in rahlo oreškast okus, ki doda jedem globino. Ima tudi visoko točko dimljenja (približno 250 stopinj Celzija), kar pomeni, da se pri visokih temperaturah ne zažge zlahka. Ta lastnost je idealna za peko in cvrtje, saj zagotavlja hrustljavo zunanjost in preprečuje neprijeten priokus zaradi zažganih maščob. Zaradi svojih lastnosti ustvarja goveji loj izjemno hrustljavo teksturo pri pečenju, zato je zelo priljubljen za pripravo krompirja in drugih hrustljavih jedi.

Recept za popoln pečen krompirček s parmezanom

Sestavine (za osem oseb):

2 kg olupljenega krompirja za peko
100 g govejega loja
100 g parmezana

50 ml oljčnega olja
50 g masla
Morska sol

Pomembno je, da za pečen krompirček uporabite krompir z visoko vsebnostjo škroba, kar omogoča, da v pečici postane popolnoma hrustljav, medtem ko notranjost ostane lahka in mehka.

Priprava:

Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
Večje krompirje prerežite na polovice, tako da so vsi kosi približno enake velikosti. V lonec vode dodajte sol.

Krompirčke dajte v lonec z vodo in jih zavrite. Kuhajte od tri do štiri minute. Nato jih odcedite in jih v cedilu tudi pretresite. To je pomembno, saj s tem ustvarite boljšo teksturo in več robov, zaradi katerih bodo med pečenjem še hrustljavejši.


Na prazen pekač nalijte goveji loj, olje in maslo ter ga za nekaj minut postavite v pečico, da se segreje.
Ko je pekač vroč, nanj položite krompirje in jih razporedite tako, da niso naloženi eden na drugega.

Pecite jih od 40 do 45 minut. Ko so pečeni, nanje posujte parmezan in z zadnjo stranjo žlice rahlo stisnite površino krompirčkov.
Postavite jih nazaj v pečico za dodatnih 10 minut, dokler ne postanejo hrustljavi, zlato obarvani in neverjetno okusni.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!