Znano je, zakaj imajo nekateri velik in kljukast nos

neandertalec
PROFIMEDIA

Nova genetska analiza je pokazala, da sta se velikost in oblika neandertalčevega nosa prenesli na sodobne ljudi.

Danes vemo, da so neandertalci imeli velike in bolj ali manj “kljukaste” (višje) nosove.

Dolgo časa so znanstveniki predvidevali, da je bila to posledica naravnega izbora. “Dolgo smo menili, da je oblika naših nosov določena z naravno selekcijo. Oblika in velikost nosu namreč pomagata pri uravnavanju temperature in vlažnosti zraka, ki ga vdihavamo. Zato smo menili, da so lahko različno oblikovani nosovi bolj ali manj primerni za različna podnebja, v katerih so živeli naši predniki,” je dejal Čing Li iz univerze Fudan v Šanghaju.

Če živite v hladnejšem podnebju, ožji in višji nosovi bolje segrejejo hladen zrak, preden pride do pljuč, in torej pomenijo prednost. In prav takšen nos je bil značilen za neandertalce, najbližje človekove sorodnike, ki so izumrli pred okoli 10.000 leti, ko je na Zemlji še vladala ledena doba.

neandertalec človek lobanja, človeška
Primerjava lobanj južnoameriškega aborigina in neandertalca/PROFIMEDIA

Genetska študija, ki jo je mednarodna ekipa raziskovalcev opravila v Latinski Ameriki, pa je pokazala, da so neandertalci kljukast in velik nos prenesli na nas.

V študiji genov več kot 6.000 prostovoljcev so raziskovalci ugotovili, da so tisti, ki so imeli kljukast nos, nosili tudi gene, ki jih danes poznamo kot “neandertalske”. “Menimo, da so se naši predniki, ko so prišli v hladnejše regije, kjer so že živeli neandertalci, parili z njimi in prenesli genetske prednosti velikih nosov tudi na svoje otroke, kar jim je pomagalo pri prilagajanju na ostre pogoje v ledeni dobi,” pravi Kaustubh Adhikari, statistični genetik z londonske univerze, ki je sodeloval v raziskavi, piše portal livescience.com.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.