41-letniku, ki je zabodel babico, izrekli obvezno psihiatrično zdravljenje

Črna kronika 10. Sep 202410:36 1 komentar
Policija
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so 41-letniku, ki je novembra lani v hiši na Rakovi jelši z nožem zabodel svojo 89-letno babico, v ponedeljek izrekli varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki bo potekalo s prostosti. Kot poročajo časniki, bo pod nadzorom.

Tožilstvo je predlagalo zdravljenje v bolnišnici, obramba pa ambulantnega, torej s prostosti, kot je predlagala psihiatrična izvedenka Vesna Švab. Obtoženega napada bodo pred tem v bolnišnici zdravili vsaj še tri mesece oz. vse dotlej, dokler zdravstveno osebje ne bo presodilo, da bo lahko na prostosti sledil vsem navodilom. Kasneje bo pod nadzorom, med drugim bodo z urinskimi testi preverjali, ali je ponovno pod vplivom drog in ali je opustil jemanje psihiatričnih zdravil, poročajo današnji časnik.

Obtoženi je že aprila letos na začetku sojenja priznal, da je v preteklosti užival droge, bil na zdravljenju in bil okoli šest mesecev pred napadom trezen. Kot je dejal, je bil na dan napada pod vplivom kokaina in alkohola. Po njegovih besedah tudi zdravil za zdravljenje psihičnih težav ni več jemal.

Kot je povedal na sodišču, ga je v času napada preganjal satan. “Zelo me je bilo strah, bil sem paranoičen, čutil sem, da je satan v hiši,” je dejal.

Sodišče ne dvomi, da je osumljenec pri dejanju izpolnil vse zakonske znake kaznivega dejanja poskusa uboja, vendar je bil v trenutku napada neprišteven, zato je moral sodni senat sprejeti odločitev, ali naj zoper njega izrečejo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti ali v zavodu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje