Na Novogoriškem serija vlomov v vozila: kaj svetujejo na policiji

Črna kronika 26. Avg 202415:49 2 komentarja
arhivska fotografija vlomvavtonabovškem
Foto: Policijska uprava Nova Gorica

Policisti so na območju Policijske uprave Nova Gorica minuli konec tedna obravnavali serijo vlomov v vozila.

Na območju Policijske uprave (PU) Nova Gorica so policisti minuli vikend obravnavali serijo vlomov.

Nepridipravi so v nedeljo v Šempasu kradli zlatnino. O vlomu v stanovanjsko hišo so bili policisti obveščeni okoli 17. ure. Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec v času med 22. avgustom in nedeljsko prijavo z razbitjem stekla vlomil skozi balkonska vrata stanovanjskega objekta in pregledal notranje prostore. Pri tem je storilec našel in si prilastil več kosov zlatnine v skupni vrednosti približno 2.500 evrov. O vlomu je policija obvestila tudi preiskovalno sodnico okrožnega sodišča in okrožno državno tožilko v Novi Gorici. Okoliščine kaznivega dejanja policija še preiskuje, so sporočili s PU Nova Gorica.

Vlomilci so bili prav tako v nedeljo aktivni na Bovškem, kjer so vlamljali v osebne avtomobile. Okoli 11. ure so bovški policisti obravnavali vlom v osebni avtomobil znamke Citroen, ki je bil parkiran na parkirišču pred kampom na območju zaselka Podklopca v bližini Bovca. Po do zdaj zbranih podatkih je neznani storilec v petek zvečer pristopil do omenjenega avtomobila in s pomočjo neznanega predmeta poškodoval sovoznikova vrata ter vstopil v vozilo. V notranjosti je našel in si iz denarnice prilastil 460 evrov gotovine. Kasneje se je za neznancem izgubila vsakršna sled. Okoliščine kaznivega dejanja policija še preiskuje, so sporočili s PU Nova Gorica.

Bovški policisti so prav tako včeraj v dopoldanskem času obravnavali poskus vloma v drugo osebno vozilo, znamke Škoda, ljubljanskih registrskih številk, ki je bilo parkirano na parkirišču omenjenega kampa v Podklopci. Neznanec je tudi v tem primeru s pomočjo neznanega ostrega predmeta skušal vlomiti voznikova vrata avtomobila in jih pri tem poškodoval. Iz omenjenega vozila ni bilo ničesar ukradenega. Tudi ta primer kaznivega dejanja policija še preiskuje.

Policija
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Več vlomov v vozila tudi v soboto

Serija vlomov v vozila na Bovškem se je začela že v soboto. V soboto okoli 16.30 so policisti prav tako na območju Podklopce na Bovškem obravnavali vlom v tuje osebno vozilo znamke Seat. Neznani storilec je v soboto popoldne vlomil v parkirano vozilo nemških registrskih številk, ki je bilo parkirano ob reki Soči na prodih. Neznani storilec je izkoristil krajšo odsotnost oškodovanke, državljanke Nove Zelandije, ki je bila nedaleč stran od avtomobila ob reki Soči, in razbil prednje desno steklo avtomobila. Iz notranjosti avtomobila si je prilastil manjšo torbico, v kateri je imela oškodovanka poleg osebnih dokumentov in bančne kartice tudi nekaj gotovine. O kaznivem dejanju je policija obvestila pristojne pravosodne organe. Policisti PP Bovec tudi ta primer kaznivega dejanja še preiskujejo.

V soboto so policisti na Bovškem obravnavali tudi vlom v kombi, znamke VW Transporter, nemških registrskih številk. Ugotovljeno je bilo, da je nemški državljan v petek v popoldanskem času parkiral omenjeno vozilo na parkirišču vstopno-izstopnega mesta blizu naselja Srpenica, kjer je neznani storilec na neugotovljen način vstopil v vozili in iz njega ukradel tri denarnice z gotovino na škodo treh oškodovancev iz Nemčije. Oškodovanci so nekaj ur kasneje pri plačilu storitev na Bovškem ugotovili, da jim je bilo vlomljeno v omenjeno vozilo in ukradena gotovina. Tudi ta primer policija še preiskuje.

Nepridipravi so vlomili tudi v tuje osebno vozilo v okolici Kobarida. Bovški policisti so v soboto okoli 19. ure obravnavali vlom v tuje osebno vozilo blizu naselja Trnovo ob Soči, ob cesti med Kobaridom in Bovcem, v kraju Otona. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec vlomil v osebni avtomobil znamke Škoda, slovaških registrskih številk in iz notranjosti avtomobila ukradel nahrbtnik, fotoaparat znamke Sony Alpha A7 s pripadajočo opremo in oškodovancu iz Slovaške povzročil za približno 1.600 evrov materialne škode. Zaradi omenjenega kaznivega dejanja je na vozilu nastalo še za okoli 500 evrov posredne materialne škode. Policisti PP Bovec primer kaznivega dejanja še preiskujejo, so še zapisali na PU Nova Gorica.

Informacije občanov ključne pri izsleditvi storilcev

S ciljem preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj policisti ponovno opozarjajo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujejo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih).

Prav tako vrednejši predmeti ne spadajo v predale vozil. “Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo, to takoj prijavite najbližji policijski postaji oziroma pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete policijo,” svetujejo policisti. Več preventivnih nasvetov sicer najdete tudi na spletni strani policije.

Prav tako pozivajo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh oziroma v stanovanjskih soseskah večjih mest. Tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oziroma pokličejo na zgoraj navedene številke policije. Prav tako lahko policistom pri izsleditvi storilca pomagate tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o storilcu: videz storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje