Na območju slovenske Istre več vlomov. Policija svetuje, kako se zaščititi

Črna kronika 19. Jul 202415:00 0 komentarjev
Drzne tatvine
Foto: PROFIMEDIA

V zadnjih dneh policisti na območju slovenske Istre beležijo večje število vlomov, tako v stanovanjske kot v počitniške prostore. Ob tem policisti opozarjajo na preventivo, saj lahko sami največ storimo za svojo varnost. Kaj lahko naredimo, da se zaščitimo na počitnicah, in kako zaščititi svoje domovanje, ko odrinemo na pot?

Primorski policisti v zadnjih dneh na območju slovenske Istre beležijo povečano število vlomov v stanovanja, hiše, hotelske sobe, počitniške namestitve in poslovne prostore. Kazniva dejanja policisti in kriminalisti intenzivno preiskujejo. Vendar ob tem opozarjajo tudi na samozaščitno ravnanje.

Obmorski kraji namreč poleti, ko jih obišče večje število obiskovalcev, postanejo bolj zanimivi za storilce kaznivih dejanj. Obiskovalci lahko največ za svojo zaščito naredijo sami, so zapisali na Policijski upravi Koper. Zato turistične delavce pozivajo, naj na to opomnijo svoje obiskovalce, predvsem tujce.

Policisti tako turistom svetujejo, da ne puščajte predmetov na vidnih mestih v vozilih. V hotelskih sobah ne puščajte vrednejših predmetov, kot so dragi telefoni, denar in nakit. Vendar teh predmetov tudi ni priporočljivo nositi s seboj na plažo. Najbolj varno je, da jih pustite v sefih. Pravilno zavarujte tudi kolesa in skiroje.

Poskrbite, da stanovanje ni videti zapuščeno

Podobno svetujejo tudi domačinom. Doma ne puščajte večje vsote denarja in nakita, so zapisali koprski policisti. “Ko se opravite iz hiše ali stanovanja, bodisi za kratek čas bodisi na dopust, pa poskrbite, da stanovanje ni videti zapuščeno. Lahko pustite prižgano luč, si namestite alarmne naprave, protivlomna vrata, lahko tudi prosite nekoga, da vsak dan pride do stanovanja (prižge luči, pobere pošte) in da s tem vtis, da je vedno nekdo doma,” priporočajo na policiji.

Več preventivnih nasvetov je policija zbrala na svoji spletni strani.

Če pa se vam kljub temu zgodi vlom, pa takoj pokličite policijo na številko 113. Na kraju dogodka se ne dotikajte ničesar, ne pospravljajte in ne premikajte stvari. Le v tem primeru lahko namreč policisti in kriminalisti pridejo do uporabnih sledi, ki lahko s preiskavo privedejo do storilca.

“Vse prebivalce prosimo, da ste pozorni na sumljive osebe in vozila, ki ne sodijo v lokalno okolje, saj so to lahko storilci kaznivih dejanj. Takšna opažanja takoj sporočite na 113 (lahko tudi na anonimni telefon 080 1200), da lahko policisti na terenu informacije čim prej preverijo. Ključno je, da policijo pokličete takoj,” so še pozvali na Policijski upravi Koper.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!