Na Švedskem več incidentov: v streljanjih in eksploziji trije mrtvi

Črna kronika 28. Sep 202316:04 > 29. Sep 2023 07:42 1 komentar
švedska policija
PROFIMEDIA

Švedska se v zadnjem obdobju sooča z vse bolj nasilnimi aktivnostmi kriminalnih tolp. V sredo zvečer je na različnih delih Švedske prišlo do ločenih incidentov, dva so lokalni mediji pripisali organiziranemu kriminalu. V streljanjih in eksploziji so umrle tri osebe.

V manj kot 12 urah so v ločenih strelskih incidentih in eksploziji na Švedskem umrle tri osebe, je danes sporočila policija. Lokalni mediji medtem poročajo, da naj bi bila dva od treh incidentov povezana z organiziranim kriminalom.

V ločenih incidentih južno od Stockholma sta bila v sredo zvečer in davi ustreljena in ubita dva moška, v eksploziji severno od univerzitetnega mesta Uppsala pa je bila ubita ženska, stara okoli 25 let.

Vojska pripravljena pomagati policiji

Vrhovni poveljnik švedske vojske Micael Byden je za švedski časnik Dagens Nyheter povedal, da je pripravljen pomagati policiji. Po poročanju britanskega BBC ni jasno, kako bi se lahko vojska vključila v boj proti tolpam. Glede na dosedanje pogovore bi lahko vojaki prevzeli nekatere policijske naloge, da bi se policisti lahko posvetili boju proti kriminalu.

Nekateri kritiki so predlagane ukrepe označili za površinske in trdijo, da obravnavajo simptome, ne pa vzrokov nasilja.

Kriminalna združba Foxtrot

Švedska radiotelevizija SVT navaja, da sta bila dva od treh incidentov s smrtnim izidom povezana s kriminalno združbo Foxtrot, ki naj bi bila v središču nedavnega vala nasilja v državi.

Zaradi konfliktov znotraj Foxtrota naj bi v strelskih incidentih ta mesec umrlo 11 ljudi, vključno s člani tolpe in nedolžnimi mimoidočimi, s čimer je september po podatkih SVT postal najbolj smrtonosen mesec glede strelskih obračunov od konca leta 2019.

Švedska se že leta sooča z aktivnostjo kriminalnih tolp, ki pa so v zadnjem času vse bolj nasilne. Lani so v državi zabeležili 388 strelskih incidentov, v katerih je umrlo 61 ljudi, ter 90 eksplozij in 101 poskus oziroma načrt izvedbe eksplozije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje