Nadaljuje se sojenje humanitarki, ki naj bi si prisvojila del zbranega denarja

Črna kronika 09. Okt 202416:33 0 komentarjev
gotovina, denar, euro, plačevanje, denarnica
Foto: PROFIMEDIA

Na okrožnem sodišču v Mariboru se je danes nadaljevalo sojenje Nataši Švikart Žumer, zastopnici humanitarnega društva Maus, ki ji obtožnica očita, da si je prisvojila del zbranega denarja v dobrodelne namene. Zaslišanih je bilo več posameznikov.

Tožilstvo Nataši Švikart Žumer (prej Sokolov) očita, da je v obdobju najmanj od septembra 2016 do oktobra 2019 kot zastopnica društva Maus sebi in drugim pridobila premoženjsko korist. Med drugim naj bi iz zbranih sredstev za dečka Gala, ki je potreboval operacijo v ZDA, vzela okoli 17.000 evrov.

Ko so očitki o domnevnih nepravilnostih prišli v javnost, je Galova mati prosila za pomoč Nadškofijsko karitas Maribor, saj je nujno potrebovala denar za bližajočo se operacijo v ZDA. Generalni tajnik organizacije Božidar Bračun je danes na sodišču povedal, da so zaradi medijske odmevnosti primera sprva oklevali, na koncu pa je pretehtalo dejstvo, da deček potrebuje pomoč. Z mamo so sklenili dogovor o zbiranju sredstev, s sklepom sodišča pa je bilo Karitas nakazanih nekaj več kot 50.700 evrov, zaseženih društvu Maus.

Organizacija je nadaljevala zbiranje sredstev in skupno je bilo na koncu na računu Karitas za pomoč Galu, s katerega so plačali dve operaciji in spremljajoče stroške, 111.000 evrov, nakazanih pa 107.800 evrov. Bračun je pojasnil, da so za vsa nakazila terjali dokazila. Potrdil pa je tudi, da Galova mama ni želela objave podatka o ceni operacije, kar sam pripisuje bojazni, da ne bi bilo zbranih dovolj sredstev.

Pričali tudi drugi prejemniki

Društvo Maus je med drugim zbiralo denar tudi za bolnega štiriletnika s Prevalj. Dečkov oče je na današnjem pričanju povedal, da so prejeli denar za zdravljenje, a se ne spomni vsote. Podrobnosti, kako je Maus zbral ta denar, ne pozna. Zato ne ve, če je bil oškodovan. “Kar dobiš, dobiš. Kar ne, pač ne,” je dejal.

Zaslužki Slovencev rastejo z njihovo starostjo (Foto: PROFIMEDIA)

Pomoč društva je prejela tudi gospa iz Maribora. Kot je dejala, je bila njena družina takrat v finančni stiski, Maus pa jim je nakazal nekaj sto evrov za plačilo položnic. Tudi ona ni znala odgovoriti na vprašanje, od kod je društvo vzelo ta denar.

Podobno je povedal Mariborčan, ki mu je Maus pomagal poravnati dolg do stanovanjskega sklada. “S tem denarjem sam nisem imel nič. To je bilo direktno nakazano na stanovanjski sklad,” je povedal.

Računovodkinji: vse je teklo po ustavljenih postopkih

Sodnica Maša Blažeka je danes kot priči zaslišala tudi strokovnjakinji, ki sta opravljali računovodske storitve za društvo Maus v letih 2015-2019. Po njunih besedah je vse teklo po ustaljenih postopkih. Ne spomnita se, da bi bilo pri tem društvu kaj nenavadnega.

Ničesar neobičajnega ni opazila niti nepremičninska agentka, s pomočjo katere je obtožena leta 2019 kupila nepremičnino. Kot je dejala, je stranka za nakup vzela bančno posojilo, zato je morala vsa dokazila posredovati banki. Tudi kupnina je bila nakazana s strani banke.

Sojenje se bo nadaljevalo konec novembra. Obtožena je vse očitke tožilstva na začetku glavne obravnave pred letom dni zavrnila. Glede izposojenih 10.000 evrov je zatrdila, da jih je društvu vrnila. Prav tako je zagotovila, da so bila vsa zbrana sredstva vedno nakazana na tekoči račun društva.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!