Najstnik, ki je streljal v šoli v Michiganu, obtožen umora in terorizma

Streljanje Michigan
Seth Herald/REUTERS

15-letnik je obtožen umora in terorizma po oboroženem napadu v srednji šoli v ameriški zvezni državi Michigan. Umrli so štirje dijaki, ranjenih je bilo sedem, so sporočile oblasti.

Oblasti okrožja Auckland niso navedle motiva za napad, ki se je zgodil v srednji šoli Oxford, približno 50 kilometrov od Detroita.

Tožilka Karen MacDonald je dejala, da je bil napad načrtovan na podlagi “digitalnih dokazov”, ki jih je zbrala policija. “To ni bilo le impulzivno dejanje,” je dejala McDonald.

Najstnik Ethan Crumbley je dan pred nasiljem posnel video, v katerem je govoril o streljanju in ubijanju učencev, so sporočili z urada šerifa okrožja Auckland. Crumbley je obtožen umora, poskusa umora, terorizma, ki je povzročil smrt, in zločinov, povezanih z orožjem. Obtožen je kot polnoletna oseba.

Sodišče mu ni odobrilo varščine, iz zapora za mladoletnike so ga premestili v zapor za odrasle. Šerif Mike Bouchard je novinarjem povedal, da so bili Crumbleyjevi starši včeraj povabljeni v šolo zaradi njegovega skrb vzbujajočega vedenja v šoli. Fant je po razgovoru ostal v šoli, streljanje pa se je zgodilo nekaj ur pozneje.

Bouchard ni povedal, zakaj natančno so bili starši povabljeni. “Nič, s čimer se je spopadal, ne bi upravičilo strašnega in brutalnega nasilja nad drugimi učenci,” je še dejal šerif.