Nova iskalna akcija za moškim, ki je pogrešan od aprila lani

Črna kronika 07. Maj 202217:10 > 17:15 0 komentarjev
Iskanje pogrešane osebe: Boštjan Lavtar
Živa Ozmec, PGD Radovljica

V okolici Bleda je potekala večja iskalna akcija za Boštjanom Lavtarjem, ki je pogrešan že od 7. aprila lani. Kljub trudu okoli 80 ljudi pogrešanega niso našli. Vsako leto je na policijo podanih okoli 500 prijav pogrešanih oseb.

Boštjan Lavtar je pogrešan od 7. aprila lani, danes pa je v okolici Bleda potekala ponovljena iskalna akcija. Ponovno so pregledali širše območje Homa, soteske Vintgar, obrobja med naselji Podhom, Zasip in Gorje ter tolmune in jame na Borštu.

Območje iskanja so razdelili na več sektorjev in organizirali tudi štab, ki ga je vodila blejska civilna zaščita. Sodelovali so gorski reševalci iz Radovljice, jamarska reševalna služba, potapljaška reševalna služba, vodniki reševalnih psov, gasilci in policija. Kljub temu da je v iskanju sodelovalo okoli 80 ljudi, pogrešanega niso našli. Na Policiji zato pozivajo, da jim kakršnekoli koristne informacije sporočijo na 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Letno okoli 500 prijav pogrešanih oseb

Na PU Kranj so ob današnji ponovljeni iskalni akciji opisali, kako v osnovi poteka iskanje pogrešanih oseb.

Prve aktivnosti policije so vedno najprej povezane z zbiranjem informacij, ki bi bile lahko povezane z izginotjem – med drugim o osebnih značilnostih pogrešane osebe in njeni interakciji z okoljem. Policisti skušajo ugotoviti tudi, kaj bi lahko bil motiv za odhod od doma, kaj se je dogajalo pred izginotjem ter kako se je oseba gibala. Temu sledijo iskalne akcije, običajno v sodelovanju s službami z določenimi specialnimi znanji, ki lahko pomagajo.

Oseba je pogrešana, dokler ni najdena živa oziroma ne identificirajo njenega trupla. Glavni kriterij za umestitev osebe na seznam pogrešanih oseb je nenadna in nepričakovana odsotnost iz kraja bivališča oziroma iz družinskega, socialnega ali poklicnega okolja. Izginotje mora biti prijavljeno policiji.

Iskanje pogrešane osebe: Boštjan Lavtar Iskanje pogrešane osebe: Boštjan Lavtar
Živa Ozmec, PGD Radovljica
Iskanje pogrešane osebe: Boštjan Lavtar Iskanje pogrešane osebe: Boštjan Lavtar
Živa Ozmec, PGD Radovljica
Iskanje pogrešane osebe: Boštjan Lavtar Iskanje pogrešane osebe: Boštjan Lavtar
Živa Ozmec, PGD Radovljica
Iskanje pogrešane osebe: Boštjan Lavtar Iskanje pogrešane osebe: Boštjan Lavtar
Živa Ozmec, PGD Radovljica

Policija na leto v povprečju obravnava okoli 500 prijav pogrešanih oseb, otroci in mladoletniki pa predstavljajo okoli 30 % vseh prijav. Največ pogrešanih je sicer starejših, predvsem gre za osebe z demenco. Pogoste so tudi prijave pogrešanih, ki se izgubijo v enem dnevu. Večina prijav je podana že prvi dan, prav tako pa je že prvi dan najdena večina pogrešanih. Za otroke do 14. leta velja, da jih je več kot 90 odstotkov pogrešanih najdenih v okoli 4 urah po prijavi.

Pogrešane osebe se same vrnejo domov v okoli 30 odstotkih, prav tak delež jih najde policija, nekje okoli 30 % pa jih najdejo starši, svojci, prijatelji ali sosedje. V okoli 10 odstotkih primerov pogrešane osebe najdejo mrtve – največkrat gre za posledico naravne smrti, nesreče ali samomora.

Prijavo lahko poda vsakdo, ne glede na to, ali izvira iz družinske, poklicne ali širše socialne mreže osebe. Za policijo je bistven opis pogrešane osebe in podani relevantni podatki ob prijavi. Na spletni strani Policije je objavljen aktualen seznam pogrešanih oseb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!