Pijani vozniki konec tedna v okolici Ljubljane povzročili več prometnih nesreč

Črna kronika 09. Jun 202417:10 1 komentar
Test alkoholiziranosti
Fotografija je simbolična. (Foto: Bor Slana/Bobo)

Ljubljanski policisti so konec tedna obravnavali več primerov prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pijani vozniki, ki so vozili z neprilagojeno hitrostjo. Policija je ob tem znova opozorila, da je lahko že en popit kozarec alkoholne pijače preveč.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana, so v petek okoli 15. ure obravnavali nesrečo na dolenjski avtocesti pri Višnji Gori v smeri Ljubljane, v kateri je bil udeležen voznik osebnega vozila. Ta je po ugotovitvah policistov zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (1,17 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka) trčil v ograjo na izvozu ter se pri tem lažje poškodoval. Policisti so voznika pridržali do streznitve, zoper njega pa bodo na pristojno sodišče podali obdolžilni predlog.

V soboto so obravnavali še tri prometne nesreče. Okoli 16. ure se je ena od njih zgodila v kraju Gorjuša, ko je voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (1,01 miligrama v alkohola v litru izdihanega zraka) trčil v ograjo mostu, nato pa še v obcestni količek. Voznik in njegov sopotnik sta se pri tem lažje poškodovala. Po pojasnilih PU Ljubljana policisti še zbirajo obvestila glede suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, o okoliščinah pa bodo obvestili tudi pristojno državno tožilstvo.

Policisti so bili v soboto okoli 20.30 obveščeni tudi o prometni nesreči v kraju Vrbjene, ki jo je povzročil voznik osebnega vozila. Ta je zaradi neprilagojene hitrosti in pod vplivom alkohola (0,93 miligrama v alkoholu izdihanega zraka) trčil v drevo in stanovanjsko hišo ter se pri tem lažje poškodoval. Kot so sporočili iz PU Ljubljana, so policisti v postopku ugotovili tudi, da je bil voznik brez veljavnega vozniškega dovoljenja, zoper njega pa bodo izvedli prekrškovni postopek.

V soboto okoli 22. ure pa je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (0,77 miligrama v alkoholu izdihanega zraka) v kraju Golice prometno nesrečo povzročil še en voznik osebnega vozila, ki je trčil v ograjo in se ob tem lažje poškodoval. Policisti so mu izdali plačilni nalog, odvzeli vozniško dovoljenje, zoper njega pa bodo na pristojno sodišče podali obdožilni predlog.

Že en popit kozarec alkoholne pijače je lahko preveč

Ob tem so policisti znova pozvali k ničelni toleranci do alkohola v cestnem prometu. “Že prvi popiti kozarec alkoholne pijače vpliva na zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Če se odpravljate na dogodek, kjer je verjetnost, da boste uživali alkohol, vnaprej načrtujte, kako boste varno prišli domov. Naj vozi nekdo, ki alkoholnih pijač ni užival ali uporabite javni prevoz,” so navedli.

Dodali so, da se že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa v primerjavi s treznim voznikom poveča za osemkrat. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat, so opozorili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje