Po Bookingu rezerviral nastanitev, skoraj 1.000 evrov pa so prejeli goljufi

Črna kronika 12. Jul 202412:14 0 komentarjev
Mesto Lopar na Rabu
Foto: PROFIMEDIA

Moški si je že pred časom po priljubljeni platformi Booking rezerviral počitniško namestitev. A je kasneje v stik z njim stopil goljuf in ga prepričal, da mora že pred odhodom plačati namestitev. V zadnjem času na policiji in v SI-CERT opažajo povečano število prevar pri rezervacijah počitniških nastanitev.

Novogoriški policisti so v četrtek zjutraj obravnavali primer spletne goljufije. Neznani storilec je pred dvema mesecema prek elektronske pošte vzpostavil stik z oškodovancem z območja ljubljanske policijske uprave. Prepričal ga je, da mora že pred odhodom plačati rezervacijo namestitve, ki jo je rezerviral na spletni platformi Booking.

Storilec je oškodovancu po elektronski pošti poslal povezavo, oškodovanec pa je opravil transakcijo in mu nakazal 994 evrov. Kasneje je ugotovil, da nastanitve v tujini s tem ni plačal, so zapisali na Policijski upravi Nova Gorica.

Policija okoliščine kaznivega dejanja goljufije še preiskuje.

V zadnjem času več prevar pri rezervaciji počitniških nastanitev

Ob tem na policiji opozarjajo, da prevaranti pogosto zlorabijo profile legitimnih ponudnikov. Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost (SI-CERT) v zadnjem obdobju zaznavajo povečano število prevar pri rezervacijah počitniških nastanitev. Prevarani uporabniki so se z goljufivimi praksami srečali tako prek legitimnih kot prek lažnih oglasov na znani platformi za rezervacije.

Policija in SI-CERT prebivalce opozarjata, da se prevare, ki delujejo predobre, da bi bilo res, v večini primerov izkažejo za lažne. Zato bodite še posebej pozorni, če opazite luksuzen apartma ob morju, cena pa je zelo nizka. Posebno pozornost namenite fotografijam, ki jih lahko preverite na Googlovih Zemljevidih ali v iskalnikih, kot sta TinEye in Google Images. Pozorno preberite tudi mnenja uporabnikov.

S ponudnikom namestitve vedno komunicirajte samo prek uradne platforme. Na sporočila, ki jih prejmete prek drugih kanalov, se ne odzivajte. “Pomembno je poudariti, da ste do vračila sredstev upravičeni le, če rezervacijo in plačilo opravite prek uradne platforme. Če vas poskušajo prepričati, da plačate kako drugače ali da je potrebna ponovna verifikacija, ne nakazujte denarja,” so zapisali na policiji.

Če pa ste nasedli na prevaro in vnesli podatke kreditne kartice, na SI-CERT svetujejo, da čim prej kontaktirate s svojo banko. Če pa ste bili že oškodovani, čim prej podajte prijavo tudi na policijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!