Po brodolomu čolna s prebežniki pred Lampeduso rešili 46 ljudi

Črna kronika 29. Apr 202314:29 0 komentarjev
prebežniki
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Italijanska obalna straža je v petek zvečer pred otokom Lampedusa po brodolomu čolna s prebežniki rešila 46 ljudi, med njimi sedem mladoletnikov in 13 žensk. Najmanj tri osebe še vedno pogrešajo, iskanje na odprtem morju pa še vedno poteka, so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočile italijanske oblasti.

Ladja italijanske obalne straže je na Lampeduso pripeljala rešene prebežnike, ki prihajajo iz Gvineje, Slonokoščene obale, Kameruna in Gambije. Proti Evropi so izpluli iz Sfaxa v Tuniziji.

Tunizijska obalna straža je sicer v petek zvečer prestregla 12 čolnov s 320 ljudmi na krovu, ki so odpluli proti Italiji in zašli v težave v tunizijskih vodah. Rešeni ljudje prihajajo iz različnih držav podsaharske Afrike, še 20 pa je Tunizijcev, so sporočile tunizijske oblasti. Aretirali so dva domnevna tihotapca ljudi, poroča APA.

V Italijo je letos preko Sredozemlja prispelo že 40.000 prosilcev za zaščito, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju lani, poroča APA. Italijanski sprejemni centri, kjer je nastanjenih 130.000 ljudi, so po podatkih notranjega ministrstva v Rimu zelo obremenjeni.

Italijanska vlada je pred približno dvema tednoma zaradi povečanega števila prihodov prebežnikov prek Sredozemlja razglasila izredne razmere na ozemlju celotne države v trajanju šest mesecev. Uvedba izrednih razmer ji med drugim omogoča poenostavitev postopkov za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za nezakonite prebežnike, da bi lahko ljudi hitreje identificirali in deportirali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!