Na nogometnem turnirju v Sarajevu kar dva incidenta, tudi vzkliki proti Srbom

Črna kronika 15. Jan 202308:11 > 15:40 1 komentar
Turnir Sarajevo
N1

Potem ko je skupina huliganov na otroškem turnirju pri Sarajevu z nožem napadla starše otrok iz Srbije, je policija pridržala štiri osebe. Na dogodek sta se odzvala sarajevska županja Benjamina Karić in predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. Turnir se danes nadaljuje, vendar brez ekipe iz Splita. V javnost je namreč prišel posnetek, na katerem eden od hrvaških otrok med tekmo skandira "ubij Srba".

Sinoči se je na mednarodnem otroškem nogometnem turnirju v Bosni in Hercegovini na Ilidži pri Sarajevu zgodil incident, v katerem so lokalni navijači s solzivcem, baklami in noži napadli starše mladoletnih dečkov iz Srbije. Eden od staršev je utrpel lažje poškodbe.

Kmalu po dogodku je policija aretirala tri storilce, danes pa so z ministrstva za notranje zadeve kantona Sarajevo sporočili, da so nasilniškega vedenja osumljene štiri osebe. Po poročanju N1 Sarajevo so osebe identificirali, jih našli in jim tudi odvzeli prostost. Kot še navaja sarajevski portal, so osumljenci nameščeni v prostorih za osebe, ki jim je odvzeta prostost na notranjem ministrstvu. Gre za posameznike z letnicami rojstva 1995, 1996, 2000 in 2003, kriminalistična obravnava bo stekla čez dan.

Turnir se nadaljuje brez ekipe iz Splita

Policisti danes, pod nadzorom tožilstva sarajevskega kantona, nadaljujejo zbiranje informacij in pojasnjevanje okoliščin včerajšnjega incidenta, v katerem je bila ena oseba lažje poškodovana. Uprava srbskega nogometnega kluba Zvezdara je sporočila, da bodo kljub dogodku ostali na turnirju, saj si otroci to zaslužijo. Ob tem so se zahvalili tamkajšnjim političnim predstavnikom, ki so obsodili nasilje in jim izrazili podporo.

Organizator turnirja Almir Prguda je za N1 Sarajevo povedal še, da je eden od hrvaških otrok včeraj med tekmo skandiral “ubij Srba”. Ekipa iz Splita je zaradi tega sankcionirana, turnir pa se nadaljuje brez njene udeležbe.

Kot je za N1 Sarajevo povedal predstavnik kluba Zvezdara, dogodka med seboj nista neposredno povezana. “Poudariti želim, da vzklikanje ‘ubij Srba’ in napad navijačev na starše udeleženih otrok nista povezana. Prvi incident se je zgodil na tekmi druge ekipe in trener se je takoj odzval, saj je bil tudi sam šokiran nad slišanim. Incident, ki se je zgodil nam, pa nima nobene povezave s tisto tekmo, saj se je zgodil pozneje,” je pojasnil. Kot smo poročali, se je dogodek med starši in lokalnimi navijači zgodil pred hotelom, v katerem so nastanjeni starši otrok.

Po besedah predstavnika kluba Zvezdara se je incident med starši in lokalnimi navijači začel, ko je skupina od staršev želela vzeti zastavo. “Ni jim uspelo. Starše so izzvali, da so šli ven, nato pa so jih napadli ljudje z maskami, baklami in noži,” je opisal in še ocenil, da je šlo za načrtni napad.

Na incident so se odzvali vidni politiki

Nasilje je ostro obsodila sarajevska županja Benjamina Karić: “Obsojam nasilje in prepričana sem, da bodo napadalci odgovarjali za to, kar so storili,” je zapisala v eni od objav. Nato je dodala, da je Sarajevo odprto mesto. Vedno proti krivici in nasilju, ne glede na to, od kod prihaja. “Smo zaščitniki človeka, življenja in svobodo. Dvignimo glas proti nasilju – in v bran človeku in človeških vrednot. Vsi gostje so dobrodošli. Tako je vedno bilo in vedno bo,” je zapisala Karić.

Oglasil se je tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. “Menim, da se takšni dogodki ne bi smeli dogajati, še posebej ne na otroških športnih prireditvah. Pristojne pozivam, da storilce čim prej odkrijejo in jih kar najstrožje kaznujejo. Te in kakršnekoli druge oblike nasilja ne moremo in ne bomo tolerirali,” je njegovo izjavo povzel N1 Sarajevo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje