Podjetnik preslepil banko: vzel 400.000 evrov, dobili so ga kriminalisti

Črna kronika 03. Sep 202409:23 0 komentarjev
Podjetnik
Podjetnik (Foto: PROFIMEDIA)

Novomeški kriminalisti so avgusta zaradi preslepitve banke kazensko ovadili podjetnika in njegovo gospodarsko združbo. Utemeljeno ga sumijo, da je preslepil banko za pridobitev posojil oziroma drugih ugodnosti, ponaredil oziroma uničil naj bi tudi več poslovnih listin.

Novomeški kriminalisti so avgusta kazensko ovadili podjetnika in njegovo gospodarsko združbo.

Kot so pojasnili na Policijski upravi Novo mesto, podjetnika utemeljeno sumijo, da je storil štiri kazniva dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojil ali ugodnosti na škodo ene od slovenskih bank. Prav tako so ugotovili, da je podjetnik storil več kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Kriminalisti so junija 2023 med več hišnimi preiskavami ugotovili, da je osumljeni kot lastnik in direktor družbe izdelal večje število lažnih računov za storitve, ki jih ni opravil, in so bili naslovljeni na tuje družbe. Zbrana obvestila, analiza zasežene dokumentacije in elektronski podatki so tudi pokazali, da je banko preslepil v odkup lažne denarne terjatve. Na ta način je njegova gospodarska družba prejela za več kot 700.000 evrov sredstev, do katerih ni bila upravičena.

Osumljeni je nezakonita dejanja nadaljeval. Prejeta sredstva je vrnil in hkrati ponudil nove odkupe lažnih terjatev. S sklenitvijo zadnje pogodbe o odkupu terjatev sredstev ni vrnil, s čimer je banko oškodoval za približno 400.000 evrov.

Predkazenski postopek usmerja pristojno okrožno državno tožilstvo v Krškem.

Za kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 235. členu kazenskega zakonika je predpisana kazen zapora do dveh let, medtem ko je za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po 230. členu kazenskega zakonika predpisana denarna kazen ali kazen zapora do treh let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!