Policija razbila kriminalno združbo, ki je preprodajala droge

Črna kronika 04. Jun 202413:08 1 komentar
Zasežena droga
Foto: Policijska uprava Celje

Celjski kriminalisti in policisti so po letu in pol zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. V času preiskave so zasegli kilogram in pol kokaina, 800 gramov heroina ter 1.300 gramov MDMA (ekstazija). Ovadili so 13 slovenskih državljanov, starih od 28 do 51 let. V zaključni akciji so opravili 12 hišnih preiskav in pridržali 12 ljudi, deset so jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je nato devetim odredil pripor.

Celjski kriminalisti in policisti so v sodelovanju s kriminalisti uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (GPU) prejšnji teden zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

Med preiskavo, ki so jo začeli v začetku leta 2023 in jo je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Celju, so ugotovili, da so osumljeni delovali v dveh kriminalnih skupinah, katerih člani so se med seboj občasno povezovali ter organizirali nakupe, hrambo in prodajo heroina, kokaina in ekstazija (MDMA). Pri tem so vsakodnevno oskrbovali odvisnike z območja Policijske uprave (PU) Celje, mesečno pa prodali najmanj dva kilograma kokaina. V maju so osumljeni med drugim prodali heroin osebi, ki je zaradi prevelikega odmerka umrla. V istem mesecu so osumljeni prodali kokain tudi 19-letnemu dekletu, ki je zaradi zaužitja iskalo zdravniško pomoč in bilo zaradi posledic uporabe hospitalizirano.

Člani kriminalne združbe so po pojasnilih PU Celje delovali na območju policijskih uprav Celje in Ljubljana, kjer so kriminalisti identificirali več dobaviteljev. Člani so imeli pri izvajanju nelegalnih aktivnosti jasno razdeljene vloge in naloge. Pri ustvarjanju mreže preprodajalcev na območju PU Celje pa so bili izjemno iznajdljivi in previdni. V času preiskave so osumljenim zasegli kilogram in pol kokaina, 800 gramov heroina ter 1.300 gramov MDMA (ekstazija).

V zaključni akciji so policisti opravili 12 hišnih preiskav in pridržali 12 ljudi. Deset so jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je devetim odredil pripor.

Zasežena droga Zasežena droga
Foto: Policijska uprava Celje
Zasežena droga Zasežena droga
Foto: Policijska uprava Celje
Zasežena droga Zasežena droga
Foto: Policijska uprava Celje
Zasežena droga Zasežena droga
Foto: Policijska uprava Celje

Zaradi suma storitve 36 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami so ovadili 13 oseb, starih od 28 do 51 let – vsi so slovenski državljani. Za storjena kazniva dejanja jim grozi od pet do 15 let zaporne kazni. Med člani kriminalne združbe so bili nekateri tako na območju Slovenije kot tudi v tujini v preteklosti že obsojeni za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog.

Vodja oddelka za prepovedane druge na GPU Mišo Radovančević je na današnji novinarski konferenci povedal, da je preiskovanje kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog za policijo prednostna in stalna naloga, saj je Slovenija zaradi svojega geostrateškega položaja zanimiva za različne kriminalne aktivnosti pripadnikov organiziranih kriminalnih združb.

Organizirane kriminalne združbe se pri svojem nezakonitem delovanju povezujejo med seboj tako doma kot tudi v tujini. V slovenski policiji se po njegovih besedah zavedajo problematike s področja prepovedanih drog, zato kriminalisti dnevno spremljajo in proučujejo trende preprodaje in tihotapljenja prepovedanih drog.

V zadnjih letih so policisti na območju celotne Slovenije zaključili najmanj 20 izredno odmevnih preiskav s področja prepovedanih drog, prijeli več pomembnih članov organiziranih kriminalnih združb in zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, s čimer so kriminalnim združbam povzročili večmilijonsko finančno izgubo.

Radovančević je tudi postregel s podatkom, da se cena enega kilograma heroina giblje med 16.000 in 25.000 evri, za kilogram gojene konoplje je treba odšteti med 3.300 in 4.000 evrov, kilogram kokaina pa stane od 32.000 do 43.000 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje