Računal na “zelo ugodne kredite”, ostal brez več tisoč evrov

Črna kronika 07. Jun 202413:47 1 komentar
kriptoprevara
Fotografija je simbolična (Foto: PROFMEDIA)

Spletni prevaranti, ki so na družbenih omrežjih ponujali "zelo ugodne kredite", so moškega z območja Nove Gorice oškodovali za več tisoč evrov.

Novogoriški policisti so včeraj obravnavali primer spletne goljufije. Neznani storilci so z lažnim predstavljanjem moškega pretentali, da ponujajo zelo ugodne kredite, s tem pa ga oškodovali za več tisoč evrov.

Policija je v sporočilu za javnost pojasnila, da so neznani storilci konec lanskega leta na enem izmed družbenih omrežij ponujali zelo ugodne kredite. Oškodovanec jih je kontaktiral in jim v želji, da bi dobil kredit, večkrat nakazal denar. Neznanci so mu nazaj nakazali le manjšo vsoto denarja. “Neznani storilci so oškodovanca, ki je na ta način želel pridobiti določeno vsoto kredita, oškodovali za več tisoč evrov,” so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Okoliščine kaznivega dejanja policija še preiskuje.

“Ob morebitnem oškodovanju občanom svetujemo, da zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, Številke IP) in se za prijavo čim prej obrnejo na najbližjo policijsko enoto in oškodovanje prijavite policiji. Prav tako o morebitni zlorabi nemudoma obvestite svojo banko,” pravijo na policiji.

V zadnjem času porast spletnih goljufij

Policisti tudi opozarjajo, da v zadnjem času obravnavajo večje število različnih spletnih goljufij, ki se začnejo s klici lažnih bankirjev in trgovcev s kriptovalutami in lažnimi e-sporočili v imenu bančnih ustanov. Take goljufije se pogosto končajo z vdorom v elektronsko banko in praznim bančnim računom oškodovancev.

“Internet je neznansko privlačen za spletne kriminalce. Napadalci z umetelnimi zvijačami in obljubami iz vas izžamejo denar ali pridobijo dragoceno finančno informacijo,” so zapisali na policijski upravi. Dodajajo, da so kriminalci vse bolj iznajdljivi in da jih je zato tudi vse težje odkriti.

Ob brskanju po spletu se moramo zavedati, da bodo sodobni pletni prevaranti storili vse, da se dokopljejo do denarja oziroma bančnih računov, za to pa so se pripravljeni vživeti v različne vloge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje