Serija vlomov v vozila: tarče si izberejo na prireditvah in ob gozdnih poteh

Črna kronika 22. Jul 202411:13 3 komentarji
vLOM V AVTO
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na območju novomeške policijske uprave so v zadnjem času ponovno obravnavali več vlomov v avtomobile – na parkiriščih javnih prireditev, kopališč in ob gozdnih poteh. Ob tem policisti opozarjajo, naj v vozilih ne puščamo predmetov na vidnem mestu, saj smo tako veliko bolj ranljivi.

Policisti PU Novo mesto so v zadnjem tednu obravnavali številne vlome v vozila.

Občanki je neznani storilec na parkirišču v Soteski vlomil v avtomobil in iz denarnice vzel 40 evrov. Na parkirišču prireditvenega prostora v Šmarjeti je neznanec ponoči vlomil v dva avtomobila in s sedežev ukradel torbici z denarjem in dokumenti. Lastnici je tako oškodoval za okoli 1.000 evrov.

Policisti so obravnavali tudi vlom v avtomobil na parkirišču prireditvenega prostora v Kostanjevici na Krki. Iz prtljažnika je nekdo ukradel zunanjo enoto klime znamke Toshiba.

Na parkirišču v Čatežu ob Savi pa so neznanci poskušali vlomiti v kar sedem vozil. Po ugotovitvah policistov jim to ni uspelo, so pa na avtomobilih povzročili premoženjsko škodo. Preiskava se nadaljuje, storilcev še niso izsledili.

Ob vseh teh dogodkih na novomeški policijski upravi opozarjajo, da je v zadnjem obdobju ponovno več vlomov v avtomobile. Storilci vlamljajo v vozila na parkirnih prostorih javnih prireditev, kopališč, pa na parkiriščih, kjer so izhodišča za pohodnike.

V vseh primerih so policisti opravili oglede krajev kaznivih dejanj. Ugotovili so, da so v večini primerov žrtve tisti vozniki, ki na vidnih mestih puščajo denarnice, prenosne računalnike in denar. Storilci vlamljajo na različne načine – od razbijanja stekel do naviranja vrat.

Tako občanom in občankam na policiji svetujejo, da v vozilih ne puščajo predmetov brez nadzora. Tudi predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, lahko postanejo vaba za storilce. Tako je večkrat škoda na vozilu večja, kot je vrednost ukradenih predmetov.

“Občane pozivamo, da so pozorni na dogajanje v bližini parkiranih vozil. Če opazijo sumljive osebe, ki si ogledujejo vozila in bi se lahko pripravljale na vlom, naj o tem nemudoma obvestijo policiste na številko 113,” še pozivajo na policiji.

Povečano število vlomov na območju Svetega Urha in ob gorenjskih izletniških točkah

Že v začetku meseca smo na N1 poročali o povečanem številu poskusov vlomov v parkirana osebna vozila v okolici Svetega Urha v Ljubljani. Eden izmed sprehajalcev je takrat za N1 povedal, da se ti dogajajo že pri belem dnevu. Na policiji pravijo, da so letos na omenjenem območju obravnavali dva vloma in šest poskusov vloma, v istem obdobju lani pa en vlom.

Tudi na Gorenjskem imajo pohodniki podobne težave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje