Sojenje v zadevi Kavaški klan: do odločitve o izločitvi dokazov brez zagovorov

Črna kronika 26. Jan 202318:34
Vrhovno sodišče, Okrožno sodišče v Ljubljani, Sodna palača, sodstvo
Denis Sadiković/N1

Nadaljevalo se je sojenje v zadevi Kavaški klan, kjer je večina obdolžencev dejala, da do odločitve o izločitvi dokazov ne bo podala zagovora, saj da ne vedo, kaj jih obremenjuje.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z branjem obtožnice, zagovori in izvajanjem dokazov nadaljevalo sojenje v zadevi Kavaški klan. Večina od štirinajstih obdolžencev je dejala, da do odločitve o izločitvi dokazov ne bo podala zagovora, saj da ne vedo, kaj jih obremenjuje. Sojenje se bo nadaljevalo v ponedeljek.

V preteklih dneh je namreč obramba predlagala izločitev dokazov, ki jih je policiji in tožilstvu posredoval skesanec Darko Nevzatović, vendar jo je predsednik sodnega senata Tomaž Bromše zavrnil, češ da o predlogu ne more odločiti brez Nevzatovićevega zaslišanja. Predsednik sodišča pa je medtem zavrnil še sredin predlog obrambe za izločitev ene od sodnic porotnic.

Med obdolženci se je zagovarjal le Mišo Krčić, ki je dejal, da ne pozna nikogar od soobtoženih, niti se ni z njimi nikoli sestal, niti komuniciral. Pojasnil je, da je bil v času, ko naj bi se s tajnim policijskim sodelavcem Nevzatovićem sestajal in dogovarjal glede prevoza konoplje, v Nemčiji, kjer je s prijateljema v lokalu gledal nogometno tekmo. V nekem drugem trenutku je bil s svojo partnerko in drugim parom na letovanju na otoku Krk.

Vodenje ene od treh celic domnevne hudodelske združbe

Krčić je obtožen, da je vodil eno od treh celic domnevne hudodelske združbe Kavaški klan, ki so predmet tega postopka. Novačil naj bi člane združbe, priskrbel naj bi mobilne telefone z nameščeno aplikacijo Sky in domnevno odločal o delitvi denarja, zasluženega s prodajo prepovedane droge. Z dvema sodelavcema naj bi tako iz Španije v Slovenijo in nato še v Avstrijo prepeljal 57 kilogramov konoplje.

Bromše je postopek nadaljeval z branjem zaslišanj osumljencev, ki so jih opravili preiskovalni sodniki. Elvis Kolenović, ki je obtožen, da je prevažal prepovedano drogo in koordiniral delo drugih kurirjev ter si pri tem pridobil premoženjsko korist v znesku 81.200 evrov, je preiskovalnemu sodniku povedal, da so iz Francije in Nizozemske prevažali rabljene avtomobile. Ob tem ni vedel, da se v enem od vozil nahaja 30 litrov baze za proizvodnjo amfetamina.

Preberite še: Kaj je Kavaški klan in zakaj je v vojni s Škaljarskim klanom

Preiskovalnemu sodniku je tako pojasnil, da s s svojim nadrejenim v podjetju Dak Trans Daliborjem Kožulom ni govoril o težavah, v katere je zašlo podjetje, zaradi česar se je začelo najprej ukvarjati s prevozom denarja, nato še droge. Slednje je Kožul dejal preiskovalnemu sodniku, Kolenoviću pa glede tega ni bilo jasno, zakaj ga je Kožul med zaslišanjem tako obremenil.

Kožula so sicer na sredinem naroku izločili iz konkretnega postopka, saj neupravičeno ni prišel na narok, stik z njim je izgubil tudi njegov zagovornik. Kožul je državljan Srbije in ni bil priprt, po informacijah STA naj bi že zapustil državo, domnevno se nahaja v Srbiji.

Ločen postopek teče že na koprskem sodišču

Tožilec Jože Levašič je v izjavi za medije danes pojasnil, da so v programu zaščite prič trenutno trije skesanci, poleg omenjenega Nevzatovića še Alen Bajc in Vasilij Aleksić. Tožilstvo bo predlagalo, da pričajo na sodišču, pri čemer Levašič pričakuje, da bodo podali podobne izjave, kot so jih podali policiji v predkazenskem postopku, saj je od tega odvisen njihov status zaščitene priče.

Bromše je danes še preklical obravnavi, ki sta bili razpisani za petek in torek, sojenje se bo nadaljevalo v ponedeljek.

Kavaški klan sicer izvira iz Črne gore, zoper nekatere domnevne člane klana pa na koprskem sodišču teče ločen postopek zaradi obtožb, da so novembra 2019 sodelovali pri ugrabitvi Danijela Božića, ki so ga pozneje ubili, in pri poskusu ugrabitve Žarka Tešanovića v Ankaranu. Večina obtoženih v zadevi na ljubljanskem sodišču je v priporu, od njihove aretacije je minilo že več kot leto in pol, obtožnica pa je bila vložena novembra 2021. Predobravnavni naroki so se na ljubljanskem okrožnem sodišču začeli tik pred koncem lanskega leta, razen Bajca, ki je krivdo priznal v zameno za pogojno kazen, so se vsi obtoženi izrekli za nedolžne.

Opomba: Po objavi se je oglasil odvetnik obdolženega Elvisa Kolenovića Mitja Inkret. Kot je zapisal, je v članku je navedeno, “da je moja stranka Elvis Kolenović pri preiskovalnem sodniku izpovedovala, da so iz Francije in Nizozemske vozili rabljene avtomobile ter da ni vedel, da se nahaja v enem od vozil 30 litrov baze. V nadaljevanju je še navedeno, kaj se je pogovarjal s svojim nadrejenim v podjetju Dak Trans. Obveščam vas, da je zgoraj navedeno na četrtkovi obravnavi izhajalo iz prebranega zagovora Dankota Vukojevića in ne Elvisa Kolenovića. Iz prebranega zagovora Elvisa Kolenovića je bilo razvidno, da je preiskovalnemu sodniku povedal le osebne okoliščine.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.