Šole v Kočevju niso zaprte, učitelji mirijo otroke in nadaljujejo pouk

Črna kronika 12. Maj. 202210:16 > 15:412 komentarja
Delite:
Eksplozija, Kočevje, Melamin
Foto: Bobo

V treh kočevskih osnovnih šolah so po jutranji eksploziji zaprli vsa okna, ugasnili prezračevanje in se zadrževali v notranjih prostorih. Nekateri starši so kljub temu prihajli po svoje otroke. "Stekla so se zelo zatresla – okna, ki so bila odprta, so se večkrat odprla in zaprla. Tudi odmev po gozdu je bilo slišati. Med otroki sta zavladala panika in preplah. Videli smo veliko dima in visok ogenj," je opisala ravnateljica Osnovne šole Ljubo Šercer Barbara Poje, ki je dodala, da so po eksploziji skušali otroke z različnimi aktivnostmi umiriti in nadaljevati pouk.

Zjutraj je v kemični tovarni Melamin v središču Kočevja odjeknila močna eksplozija. Interventne službe so na kraju izvajale nujne ukrepe, zaprta je bila glavna cesta skozi Kočevje, policija pa je prebivalce mesta pozvala, naj zaprejo okna in se do nadaljnjih navodil ne gibajo na prostem.

Za zdaj ni podatkov, da bi v Kočevju zapirali šole, so nam pa ravnatelji treh tamkajšnjih osnovnih šol potrdili, da so nekateri starši po svoje otroke kljub temu prihajali.

“Okna so zaprta, prezračevanje ne dela, takšna so tudi navodila,” je za N1 opisal ravnatelj Osnovne šole Zbora odposlancev Kočevje Peter Pirc. Pojasnil je, da je pouk potekal normalno, le da so se vsi zadrževali v notranjih prostorih. Nekateri starši so po svoje otroke kljub temu prihajali, kar so jim dopuščali, je dodal.

“Po navodilih, ki smo jih slišali po radijskem sprejemniku, smo zaprli okna in zaustavili aktivnosti. To pomeni, da ne gremo na prosto in da pouk poteka izključno v notranjih prostorih. Nismo pa v taki neposredni bližini, da bi morali šolo zapirati,” je za N1 opisala ravnateljica Osnovne šole Ljubo Šercer Barbara Poje. Dejala je, da so bili otroci vznemirjeni, učitelji pa so jih skušali prek različnih aktivnosti umiriti ter nadaljevati pouk.

“Bil je udarni val. Najprej sem mislila, da so močno zaloputnila le vrata, ampak je bil zvok veliko močnejši od tega. To ni bilo enkrat, ampak trikrat, štirikrat. Stekla so se zelo zatresla – okna, ki so bila odprta, so se večkrat odprla in zaprla. Tudi odmev po gozdu je bilo slišati, so mi povedali zaposleni, ki so bili zunaj. Med otroki sta zavladala panika in preplah. Videli smo veliko dima in visok ogenj,” je opisala.

Tudi na Osnovni šoli Ob Rinži so zaprli vsa okna, vsi pa so se zadrževali v notranjih prostorih, je za N1 potrdila ravnateljica Osnovne šole Ob Rinži Darja Delač Felda. “Vse otroke smo dali v šolo, zaprli smo vsa okna, vrata. Tisti starši, ki so prišli po otroke, so jih lahko prevzeli. Nismo pa dali navodila, da bi morali vsi otroci takoj domov, ker vemo, da je to nemogoče. Imamo namreč tudi podaljšano bivanje in vemo, da starši ne delajo samo v Kočevju, zato moramo otroke čuvati,” je opisala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar