Hude obtožbe na račun slovenskega duhovnika, nadškofija pravi, da so lažne

duhovnik
Foto: PROFIMEDIA

Francoska televizija France24 je pred dnevi objavila prispevek o slovenskem duhovniku, ki naj bi kot misijonar v Kongu spolno zlorabil več deset mladoletnih fantov, a še vedno deluje kot duhovnik v eni od mariborskih župnij. O hudih obtožbah na račun slovenskega duhovnika je že marca pisalo Delo.

Več domnevnih žrtev je za francosko televizijo France24 povedalo, da jih je pred več kot 20 leti spolno nadlegoval slovenski duhovnik, ki je deloval pri njih kot misijonar. Po poročanju medijev gre za duhovnika, ki zdaj mašuje v Slivnici, krivdo pa zanika.

V prispevku France24 na duhovnika letijo obtožbe, da naj bi v letih, ko je v Kongu deloval kot misijonar, spolno zlorabil več mladoletnih fantov, starih okoli 14 let. Da o tem ne bi povedali nikomur, naj bi jih celo podkupoval z denarjem, nekaterim pa naj bi plačal tudi šolanje. Eden izmed prebivalcev vasi, v kateri je duhovnik deloval, je za prispevek francoske televizije povedal, da je bil takrat star 14 let. “Večkrat me je poklical v svojo hišo, me prijel za roko, odpel svoje hlače in začel masturbirati. Preden je ejakuliral, me je prosil, naj mu dam svoje roke,” je povedala domnevna žrtev.

V prispevku so poudarili, da so slovenskega duhovnika nekatere domnevne žrtve obtožile tudi posilstva. Leta 2001 sta dve žrtvi na lokalno policijo podali prijavi in duhovnika obtožili pedofilije, kar pa je sam zanikal. Francoski medij je pridobil tudi policijsko poročilo, v katerem piše, da so po opravljenih preiskavah ugotovili, da so obtožbe utemeljene.

Na Nadškofiji Maribor v današnjem sporočilu za javnost pojasnjujejo, da so osumljenemu duhovniku takoj po prejemu prijave prepovedali delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem. “Prav tako je bila dana prijava na policijo. Pisno smo zaprosili ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek, ter mu obljubili vso potrebno pomoč in sodelovanje,” so navedli.

Po izvedeni preiskavi je dikasterij za nauk vere pri Rimski kuriji po navedbah Nadškofije Maribor “prišel do zaključka, da glede klerika, na katerega se je nanašala prijava, ne obstaja fumus delicti (sum prekrška)”. Obtožbe naj bi bile torej lažne, z namenom pridobitve finančne koristi, in s tem je za Vatikan primer zaključen.

“Nadškofija Maribor poudarja, da je v celotni fazi postopka delovala transparentno, sodelovala in izkazovala pripravljenost sodelovati z vsemi državnimi in meddržavnimi organi ter spoštovala kanonske norme kazenske narave. Zavzema se za ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice,” je še zapisala v današnjem sporočilu za javnost.

O omenjenem primeru je sicer že marca pisalo Delo, takrat so v uredništvu pridobili dokumente, ki omenjenega duhovnika bremenijo tako posilstev kot spolnih zlorab. Nadškofija Maribor pa je takrat za časnik potrdila, da so duhovniku, obtoženemu spolnih zlorab mladoletnih fantov, takoj po prejemu prijave izrekli “previdnostne ukrepe”.

Takrat so v mariborski nadškofiji pojasnili, da so podali prijavo na policijo in tožilstvo, a so pravosodni organi prijavo zavrgli zaradi zastaranja. Po pisanju časnika je nadškofija o primeru obvestila Vatikan.

Obenem je omenjeni časnik spomladi dokumentacijo, korespondenco in pričevanja domnevnih žrtev v pregled predal duhovniku Janezu Cerarju, koordinatorjem zavoda Dovolj.je, ki je takrat potrdil, da so obtožbe verodostojne in da so se zlorabe resnično dogajale.

Duhovnik je sicer takrat za Delo vse obtožbe zanikal in dejal, da gre za izmišljotine “nekega narkomana”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.