Sum kršitve spolne nedotakljivosti mladoletnice v Ljubljani. V priporu 34-letnik

Spolno nadlegovanje
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ljubljanski policisti so prejeli prijavo suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletne osebe. Policija je tujemu državljanu z dovoljenjem za prebivanje v Sloveniji odvzela prostost, preiskovalni sodnik je danes zanj odredil pripor.

Z ljubljanske policijske uprave (PU) so za N1 potrdili, da so 3. avgusta v dopoldanskem času prejeli prijavo suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, ki je bilo po do sedaj zbranih obvestilih storjeno tega dne v enem izmed zasebnih prostorov na območju Bežigrada.

Po prijavi oškodovane mladoletne osebe so policisti s takojšnjim intenzivnim zbiranjem obvestil in kriminalistično preiskavo ugotovili identiteto osumljenca, 34-letnega moškega, državljana Burundija z urejenim stalnim bivanjem na območju Slovenije. Osumljencu so odvzeli prostost in je bil danes priveden k preiskovalnemu sodniku. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja iz poglavja zoper spolno nedotakljivost mu je bil odrejen pripor.

Drugih informacij zaradi interesa preiskave ter zaščite žrtve PU Ljubljana ne razkriva.

Policija: Ne razširjajte netočnih in nepreverjenih informacij

Policisti ob tem poudarjajo, da ostro obsojajo vsakršna nasilna dejanja, ki so nedopustna in zavržna. “Kazniva ravnanja zoper spolno nedotakljivost v policiji preiskujemo z vso resnostjo in odgovorno s ciljem, da se storilci teh dejanj izsledijo in ustrezno procesirajo ter da se zaščitijo žrtve teh dejanj. Velika večina teh dejanj je tudi sicer uspešno preiskana.”

Kot dodajajo, je treba razumeti, da teh dejanj in okoliščin, ki so pomembne za preiskavo, “ne moremo pojasnjevati javnosti tudi zaradi zaščite žrtev, posebej zaradi zaščite pred ponovno viktimizacijo. Razgrnitev teh dejanj, ne samo da lahko ogrozi preiskavo, ampak lahko za žrtve pomeni ponovno podoživljanje dogodkov takšnih nedopustnih ravnanj, povzroči občutek sramu in na splošno negativno vpliva na žrtve.”

Ob tem so še pozvali žrtve, njihove svojce, prijatelje in vse druge, ki imajo o takšnih ravnanjih kakršne koli informacije, naj takšna dejanja prijavijo policiji. “In ne nasprotno, da o tem razširjajo netočne in nepreverjene informacije ali da se dejanja posplošuje ter za odgovorne izpostavlja posamezne skupine oseb.”

Policisti ob tem občanom svetujejo, naj, če postanejo žrtve, o tem takoj obvestijo policijo. “Pomembno je tudi takojšnje obveščanje policije že ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje. To pa pomeni sodelovanje vseh, denimo tudi prič ali drugih, ki bi o teh kaznivih ravnanjih kaj vedeli, da o tem policiji podajo informacije. S tem bodo tovrstna kazniva dejanja preprečena ali v največji možni meri zaznana in preiskana ter storilci ustrezno procesirani. Zato ob tej priložnosti pozivamo vse, tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj, naj o tem takoj obvestijo policijo na telefonsko številko 113, lahko tudi anonimno na 080 1200,” so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.