Tovornjak trčil v 36-letnika na odstavnem pasu. Njegovo življenje je ogroženo

Črna kronika 24. Jul 202413:40 1 komentar
Policijski trikotnik
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Na dolenjski avtocesti se je v torek popoldne zgodila huda prometna nesreča. 64-letni voznik tovornjaka je trčil v 36-letnika, ki je stal ob svojem vozilu na odstavnem pasu. Življenje moškega je ogroženo.

V torek popoldne se je na avtocesti pri Krški vasi v smeri Ljubljane zgodila huda prometna nesreča. Voznik tovornjaka naj bi trčil v voznika, ki je bil ob vozilu.

Novomeški in brežiški policisti so ugotovili, da je 36-letni voznik iz Srbije ustavil na odstavnem pasu in prižgal varnostne utripalke. Ko je vstopal v vozilo, je v isti smeri po desnem voznem pasu pripeljal 64-letni voznik tovornjaka s priklopnikom slovenskih registrskih oznak. Zaradi vožnje preblizu desnemu robu je trčil v 36-letnika. Ta je hudo poškodovan obležal pred vozilom. Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, njegovo življenje je ogroženo.

O nesreči sta bili obveščeni preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka. Policisti okoliščine nesreče še preiskujejo. Zoper 64-letnega voznika bodo na okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Podobna nesreča tudi pred slabim tednom dni

Podobna nesreča se je zgodila tudi 19. julija. Takrat je 64-letni voznik osebnega avtomobila avstrijskih registrskih oznak zaradi okvare avtomobila ustavil na pasu za počasna vozila. Prižgal je varnostne utripalke in oviro označil z varnostnim trikotnikom. V isti smeri je pripeljal 38-letni voznik tovornjaka z bosanskimi registrskimi oznakami. Trčil je v zadnji del avtomobila in ga več metrov potiskal pred seboj ob varnostni ograji. Ob trku je 64-letnika odbilo čez ograjo, kjer je obležal hudo poškodovan.

Ob tem policija poudarja, da je treba v primeru nesreče oziroma okvare na avtocesti dogodek označiti z varnostnim trikotnikom in prižgati varnostne utripalke. Vozniki in potniki naj si nadenejo odsevne brezrokavnike in se čim prej umaknejo za varnostno ograjo. O nesreči naj takoj obvestijo policiste in počakajo na prihod interventnih služb.

reševalni pas
Foto: Javna agencija RS za varnost prometa

Posledice nesreč so lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacije nesreče. Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti je ključnega pomena, saj lahko reši življenje. S pravilno razvrstitvijo vozil omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov. Več v članku: To morate vedeti vsi vozniki – kako ustvariti reševalni pas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje