V Kaliforniji divja največji požar letos (FOTO)

Črna kronika 01. Avg 202210:04 > 15:08
Delite:
Kalifornija, požar
Foto: Fred Greaves/REUTERS

Na skrajnem severu Kalifornije divja silovit požar, ki je povsem izven nadzora gasilcev, so v nedeljo sporočile reševalne službe. Gre za največji letošnji požar v tej ameriški zvezni državi, kjer vladajo sušne razmere. Ob močnem vetru in napovedanih nevihtah z udari strel odgovorni svarijo pred možnostjo novih požarov, poročajo tuje agencije.

Več kot 2000 prebivalcem so oblasti zaradi požara, ki je izbruhnil v petek, odredile evakuacijo, še 200 pa so jih opozorili na to možnost. Večina prizadetih je iz okrožja Siskiyou, ki meji na zvezno državo Oregon. Minuli konec tedna je skupno zgorelo 21.000 hektarjev površin.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je v soboto na tem območju razglasil izredne razmere, rekoč da je ogenj “uničil domove” in “ogrozil kritično infrastrukturo”.

V nedeljo se je z ognjenimi zublji borilo skoraj 650 gasilcev. Gre samo za enega v nizu požarov, ki te dni gorijo v Kaliforniji.

Gasilci se še vedno bojujejo z ognjem v bližini Nacionalnega parka Yosemite v osrednji Kaliforniji, kjer se je bilo minuli teden prisiljeno evakuirati 6000 ljudi, 41 poslopij pa je bilo v požaru uničenih. Ta požar je sicer trenutno pod nadzorom.

Kalifornija se v minulih letih sooča s hudimi sušnimi razmerami, pred tamkajšnjimi gasilci pa je predvidoma še nekaj mesecev bojevanja z ognjenimi zublji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar