V Ljubljani na delu žeparji: 22-letnik izkoristil gnečo na avtobusu

Črna kronika 23. Jul 202409:56 1 komentar
kraja iz nahrbtnika
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Včeraj je 22-letnik na avtobusu v središču Ljubljane skušal ženski iz torbice ukrasti denarnico z več sto evri gotovine. Občanom je nepridiprava uspelo zadržati do prihoda policistov. Tako kot v številnih drugih večjih mestih so tudi v Ljubljani na preži žeparji, zato policija svetuje previdnost.

V ponedeljek okoli 17.30 so bili policisti obveščeni o drzni tatvini na enem izmed avtobusov v središču Ljubljane, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Osumljenec je izkoristil gnečo na avtobusu in ženski iz torbice ukradel denarnico z nekaj sto evri gotovine. Oškodovanka je nepridiprava zalotila in ga s pomočjo drugih občanov zadržala do prihoda policistov.

Policija je 22-letnemu državljanu Maroka odvzela prostost. Po vseh zbranih obvestilih ga bodo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja drzne tatvine privedli pred preiskovalnega sodnika.

Policisti so se ob tem zahvalili občanom, ki so osumljenca pomagali zadržati.

Žeparstvo je razširjeno po vsem svetu, še zlasti v večjih mestih, turističnih središčih in avtobusnih ter železniških postajališčih, pojasnjujejo na ljubljanski policijski upravi. Žeparji namreč obožujejo gnečo, saj je ta idealna za neopazno krajo. Pogosto gre za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi zamotijo žrtev. Tipičen primer tatvine je, ko eden od žeparjev zamoti osebo, sostorilec pa ji ukrade denarnico. Glavna tarča nepridipravov so predvsem gotovina, čeki, plačilne kartice in druge listine, redkeje pa nakit, ure ali preostali predmeti.

Veliko oškodovancev tatvino opazi z zamikom, ko na primer prejme sporočilo o dvigu na bankomatu ali pa ko pogrešajo mobilni telefon, še dodajo na PU Ljubljana.

Kaj svetuje policija?

Tatvina se lahko v trenutku nepozornosti zgodi vsakomur, vseeno pa lahko s preventivnim vedenjem zmanjšamo možnost, da tudi sami postanete žrtev. Policija priporoča, da s sabo ne nosite večjih količin gotovine. Skušajte se izogibati plačilu z gotovino in bodite pozorni na čeke ter plačilne kartice.

Osebno prtljago nosite čim bolj ob telesu. Ročno torbico imejte vedno zaprto in je na javnih mestih ne puščajte brez nadzora. Denarnico in dokumente ter druge predmete, kot je mobilni telefon, prav tako nosite čim bolj ob telesu, ne pa v zunanjih žepih torbice. Izogibajte se množici, kjer imajo žeparji precej lažjo nalogo. Pozorni bodite tudi na motorje in kolesa, ki se pripeljejo mimo nas. Če kljub previdnosti pride do kraje, o tem nemudoma obvestite policijo, še svetujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje